Jak zrobić miękkie kopytka? Podajemy przepis, z którym wyjdą idealne. Przygotujesz je w mgnieniu oka

Kopytka należą do kanonu kuchni polskiej. Są jednym z tradycyjnych dań, które podaje się na naszych stołach. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Jak zrobić miękkie kopytka? Podpowiadamy, o czym nalezy pamiętać podczas ich przygotowywania.

Kopytka to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Są bardzo proste w wykonaniu, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Zrobisz je z zaledwie trzech składników. Co zrobić, żeby nie były twarde? Należy uważać, żeby nie dodać zbyt wiele mąki. Ciasto powinno być lekko klejące.

Zobacz wideo

Przepis na kopytka - wyjdą przepyszne i delikatne

Kopytka przygotujecie z trzech podstawowych składników. Będą potrzebne tylko ziemniaki, jajko i mąka. Jeżeli chcecie, aby miały aromatyczny smak, możecie dodać do nich różnych ziół, np. rozmarynu. Gotowe kopytka można podawać z roztopionym masłem i prażoną cebulką.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • jajko,
  • szklanka mąki pszennej.

Kopytka zrobisz w kilka chwil. Będą pyszne i idealnie miękkie

Przygotowanie:

  1. Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Po ich przestudzeniu przeciśnij je przez praskę.
  2. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i jajko. Zagnieć całość aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Powinno lekko się kleić, dlatego mąki należy dodawać z umiarem.
  3. Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel je na mniejsze części. Formuj wałki i obtaczaj je w mące. Każdy wałek lekko spłaszcz i potnij na skośne fragmenty.
  4. Następnie zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucaj kopytka na gotującą się wodę porcjami. Co jakiś czas mieszaj je, aby się nie poprzyklejały do dna garnka. Gotuj kopytka przez około dwie minuty od wypłynięcia.
  5. Kopytka należy podawać bezpośrednio po ugotowaniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.