Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Masz dość niezdrowych słodkości? Tym bardziej że za nami tłusty czwartek? Możesz przygotować cukierniczy rarytas, który nie zawiera grama glutenu i cukru.
Puszysty sernik w lekkiej wersji, czyli dieta bez zakazów
Huczne przyjęcia i syto zastawione stoły świąteczne są już za nami, co za tym idzie, ruszają dietetyczne postanowienia i zmiany w domowym menu. Dobra passa będzie trwać znacznie dłużej, jeśli nasze posiłki będą zbilansowane i przede wszystkim przyjemne. Zapomnij więc o nudnych sałatkach i daniach bez wyrazu! Wystarczy odpowiednie podejście do tematu i zmiana podstawowych nawyków.
Sernik bez cukru i mąki to propozycja idealna dla osób, które pragną kaloryczne słodycze zamienić na zdrowszą wersję. Przygotowanie tego noworocznego rarytasu to przysłowiowa bułka z masłem! Wystarczy połączyć wszystkie składniki i przelać do formy - reszta robi się dosłownie sama.
Zobacz wideo
Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie
Przepis na lekki sernik bez cukru i mąki
Składniki:
- 0,5 kg białego sera sernikowego,
- 3 jajka,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru,
- wanilia lub ekstrakt,
- ksylitol.
Sposób przygotowania:
- Przepis sprawdzi się idealnie na małą blachę lub foremkę.
- Ser, jaja i śmietankę przekładamy do dużej miski. Składniki delikatnie łączymy przy pomocy ręcznej rózgi do ubijania.
- Wskazówka - należy unikać miksowania, czy blendowania składników - dzięki temu efekt będzie puszysty i delikatny.
- Do masy serowej dodajemy budyń, wanilię lub ekstrakt i preferowaną ilość ksylitolu. Całość ponownie delikatnie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do niewielkiej formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
- Sernik pieczemy w 160 stopniach (funkcja termoobieg) przez około 50 minut. Studzimy, delikatnie wyciągamy z formy i gotowe!