Ten puszysty fit sernik nie zawiera grama cukru i glutenu. Spróbuj, a nie poczujesz różnicy w smaku

Puszysty sernik bez cukru? A do tego coś, co sprawdzi się w przypadku bezglutenowców? Oto przepis na obłędne ciasto - dietetyczne, a zarazem przepyszne. Nie poczujesz różnicy!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Masz dość niezdrowych słodkości? Tym bardziej że za nami tłusty czwartek? Możesz przygotować cukierniczy rarytas, który nie zawiera grama glutenu i cukru. 

Puszysty sernik w lekkiej wersji, czyli dieta bez zakazów

Huczne przyjęcia i syto zastawione stoły świąteczne są już za nami, co za tym idzie, ruszają dietetyczne postanowienia i zmiany w domowym menu. Dobra passa będzie trwać znacznie dłużej, jeśli nasze posiłki będą zbilansowane i przede wszystkim przyjemne. Zapomnij więc o nudnych sałatkach i daniach bez wyrazu! Wystarczy odpowiednie podejście do tematu i zmiana podstawowych nawyków. 

Sernik bez cukru i mąki to propozycja idealna dla osób, które pragną kaloryczne słodycze zamienić na zdrowszą wersję. Przygotowanie tego noworocznego rarytasu to przysłowiowa bułka z masłem! Wystarczy połączyć wszystkie składniki i przelać do formy - reszta robi się dosłownie sama. 

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Przepis na lekki sernik bez cukru i mąki 

Składniki: 

  • 0,5 kg białego sera sernikowego,
  • 3 jajka,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru,
  • wanilia lub ekstrakt,
  • ksylitol. 

Sposób przygotowania:

  1. Przepis sprawdzi się idealnie na małą blachę lub foremkę. 
  2. Ser, jaja i śmietankę przekładamy do dużej miski. Składniki delikatnie łączymy przy pomocy ręcznej rózgi do ubijania. 
  3. Wskazówka - należy unikać miksowania, czy blendowania składników - dzięki temu efekt będzie puszysty i delikatny. 
  4. Do masy serowej dodajemy budyń, wanilię lub ekstrakt i preferowaną ilość ksylitolu. Całość ponownie delikatnie mieszamy. 
  5. Tak przygotowaną masę przekładamy do niewielkiej formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. 
  6. Sernik pieczemy w 160 stopniach (funkcja termoobieg) przez około 50 minut. Studzimy, delikatnie wyciągamy z formy i gotowe!
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.