Polskie gołąbki doczekały się konkurencji. To rumuńskie danie z kiszoną kapustą

Gołąbki to danie, które pomimo wymagającego czasu przygotowania często wykonywane są w polskich domach. Jeśli jednak chcesz spróbować innych smaków, polecamy wypróbować rumuńską konkurencję dla tego dania. Zwali cię z nóg.

Tradycyjne gołąbki są klasykiem kuchni polskiej. Najczęściej zrobione są z mięsno-ryżowego farszu, owinięte liściem kapusty. Polane domowym pomidorowym sosem, dla wielu nie mają sobie równych. Jednak okazuje się, że ile smaków i narodowości, tyle też odpowiedników dań, które na co dzień znamy. Takim przykładem są właśnie sarmale. To rumuńskie danie, które różni się smakiem i nieco wyglądem od naszych polskich gołąbków. Tworzone są w większych ilościach przy zbliżającym się nowym roku. Czym się charakteryzują? Przede wszystkim głębokim smakiem, który dzięki kiszonej kapuście, może przypominać nasz polski bigos.

Przepis na rumuński przysmak - sarmale

Składniki

  • 1 kg białej kapusty kiszonej,
  • pół szklanki ryżu,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • tymianek,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • koncentrat pomidorowy.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Sposób przygotowania

  1. Przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania namocz w wodzie kiszoną kapustę.
  2. Po tym czasie delikatnie wytnij z całości głąb i obierz liście, tak aby się nie porwały. Z liści wykrój twarde zgrubienia. Każdy z nich podziel na 2 kawałki o wielkości dłoni. Wyciętych skrawków nie wyrzucaj, będą potrzebne w późniejszych etapach.
  3. Cebulkę obierz, drobno pokrój i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Gdy cebula nabierze koloru wsyp do niej ostrą i słodką paprykę, ryż i łyżeczkę tymianku. Zalej całość szklanką wody. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
  5. W większej misce umieść mięso mielone, ugotowany ryż oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  6. Liścia rozłóż na desce, na jego środku umieść 2 łyżki przygotowanego farszu. Zawiń dokładnie w taki sposób jak klasycznego gołąbka.
  7. Na dnie większego garnka umieść połowę pozostałości z kiszonej kapusty. Następnie rozsmaruj koncentrat pomidorowy, wrzuć ziela angielskie i liście laurowe. Na całości rozłóż także połowę plasterków boczku.
  8. Na tak przygotowanym spodzie układaj sarmale. Na wierzchu rozłóż pozostałą część boczku i liści kapusty.
  9. Całość zalej wodą, tak aby przykryła wszystkie produkty. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  10. Po tym czasie umieść garnek w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 3 godziny.
  11. Gotowe sarmale podawaj z kwaśną śmietaną oraz kapustą i boczkiem, w której się dusiły.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.