Jak uratować zbyt gorzką potrawę? Z pomocą przyjdzie biały proszek i nie jest to cukier

Na pewno czasem zdarzyło ci się ugotować potrawę, która wyszła zbyt gorzka. Co w takim razie zrobić ze zbyt gorzkim bigosem lub gulaszem? Dodatek cukru nie jest najlepszym pomysłem. Z pomocą przyjdzie inny proszek, który ma setki zastosowań i powinien znaleźć się w każdym domu. Chodzi o sodę.

Więcej przydatnych trików znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli twoje leczo, bigos lub jakakolwiek inna potrawa wyszła gorzka, na pewno poziom zadowolenia ze smaku spadł do minimum. O ile z przesolonym daniem łatwo sobie poradzić, tak gorzki smak wydaje się trudny do zniwelowania. 

Wydawałoby się, że gorzki smak można złagodzić cukrem. Niby tak, ale jak smakowałaby zupa grzybowa na słodko? Raczej średnio. W przypadku, kiedy dodajemy do potraw grzyby, które podczas suszenia trochę się spaliły, gorzki smak jest nieunikniony. Podobnie jest, gdy używamy np. cukinii z grubą skórą, która również jest gorzka. Co w takiej sytuacji? Wystarczy odrobina sody, która zręcznie "wyciągnie" goryczkę z potrawy i momentalnie poprawi smak. 

Ten trik z sodą sprawdza się zarówno w przypadku dań wytrawnych takich jak leczo, czy gulasz, ale również w przypadku deserów i ciast. Wystarczy dosłownie nabrać sody na czubek noża i dodać do dania. Szybka poprawa smaku gwarantowana.

Więcej o: