Więcej przepisów na spaghetti znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Spaghetti cacio e pepe to klasyka kuchni włoskiej, która z założenia jest prosta i tania. Przepis jest banalny, zawiera jedynie makaron, pieprz i ser pecorino, a danie smakuje po prostu genialnie. Jak zrobić najprostszy makaron świata? Najlepiej już nastawiaj wodę - całość zajmuje 10 minut.
Najprostszy przepis na spaghetti
Składniki:
- ok. 300 g makaronu spaghetti
- 200 g startego sera pecorino
- ok, 1,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
Sposób wykonania:
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj al dente makaron. Zachowaj jednak dwie szklanki wody, w któej się gotował.
- Na suchej patelni podpraż pieprz, a kiedy uwolni swój aromat, dodaj szklankę wody z makaronu i dołóż makaron.
- Dodaj starty ser pecorino i dokładnie mieszaj, by powstał kremowy sos. W razie potrzeby dolej więcej wody makaronowej. Podawaj od razu po przyrządzeniu.