Racuchy - przepis na słodki obiad. Bardzo łatwe i szybkie wykonanie. Będą smaczne, lekkie i puszyste

Szukasz przepisu na racuchy? Podajemy, jak przygotować bardzo smaczny obiad na słodko. Jego wykonanie nie zajmie ci wiele czasu, a efekt będzie zaskakujący. Placki będą miały idealny smak i konsystencję.

Racuchy to jedno z tradycyjnych słodkich dań uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Jego wykonanie jest naprawdę bardzo proste i wyjątkowo szybkie. Do przygotowania racuchów będziecie potrzebowali mąki, jajka, mleka, cukru oraz ulubionych owoców, np. jabłek. Oto jak zrobić ten fantastycznie smaczny obiad.

Zobacz wideo

Racuchy - przepis na pyszny, słodki obiad z owocami

W poniższym przepisie użyliśmy jabłek, ale można też skorzystać z innych owoców - jagód, gruszek czy truskawek. 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • duże jajko,
  • dwie łyżki cukru,
  • szklanka mleka,
  • trzy jabłka,
  • olej,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • cukier puder.

Wykonanie racuchów to "bułka z masłem". Zrobisz je w mig

Zrobienie racuchów zajmie wam nieco ponad pół godziny. Można podawać je z dodatkiem konfitury, która doda jaszcze więcej owocowego smaku. Racuchy powinno się jeść od razu po ich usmażeniu. Warto odłożyć wcześniej kilka kawałków jabłek do dekoracji podanego dania.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w kostkę.
  2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie jednolita masa. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj dalej aż wszystkie składniki połączą się w gładkie ciasto.
  3. Do ciasta na racuchy dodaj pokrojone jabłka i wmieszaj je łyżką w masę.
  4. Smaż racuchy na dobrze rozgrzanej patelni nakładając porcje łyżką. Powinny zarumienić się z obu stron.
  5. Racuchy podawaj posypane cukrem pudrem bezpośrednio po ich usmażeniu.

Smacznego!  

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: