Racuchy to jedno z tradycyjnych słodkich dań uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Jego wykonanie jest naprawdę bardzo proste i wyjątkowo szybkie. Do przygotowania racuchów będziecie potrzebowali mąki, jajka, mleka, cukru oraz ulubionych owoców, np. jabłek. Oto jak zrobić ten fantastycznie smaczny obiad.
Racuchy - przepis na pyszny, słodki obiad z owocami
W poniższym przepisie użyliśmy jabłek, ale można też skorzystać z innych owoców - jagód, gruszek czy truskawek.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
- duże jajko,
- dwie łyżki cukru,
- szklanka mleka,
- trzy jabłka,
- olej,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- cukier puder.
Wykonanie racuchów to "bułka z masłem". Zrobisz je w mig
Zrobienie racuchów zajmie wam nieco ponad pół godziny. Można podawać je z dodatkiem konfitury, która doda jaszcze więcej owocowego smaku. Racuchy powinno się jeść od razu po ich usmażeniu. Warto odłożyć wcześniej kilka kawałków jabłek do dekoracji podanego dania.
Przygotowanie:
- Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w kostkę.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie jednolita masa. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj dalej aż wszystkie składniki połączą się w gładkie ciasto.
- Do ciasta na racuchy dodaj pokrojone jabłka i wmieszaj je łyżką w masę.
- Smaż racuchy na dobrze rozgrzanej patelni nakładając porcje łyżką. Powinny zarumienić się z obu stron.
- Racuchy podawaj posypane cukrem pudrem bezpośrednio po ich usmażeniu.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl