Sałatka z ogórków Kaliny Jędrusik. Magda Gessler wspomina legendarny przepis na zieloną misę witamin

Sałatka z ogórków Kaliny Jędrusik to prawdziwy rarytas, który wspomina w jednym odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler. Kultowy przepis to prawdziwa bomba zielonych witamin, ale także smaczny kąsek doskonały na każdą okazję. Kluczem do sukcesu jest prostota i świeże zioła.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kalina Jędrusik w towarzystwie przyjaciół słynęła z nieprawdopodobnie smacznych przepisów na wszelakie sałatki. Gwiazda kina niechętnie dzieliła się jednak kulinarnymi recepturami, dlatego jedna z nich, która szczęśliwym trafem znalazła się w gazecie, niemal od razu podbiła kubki smakowe Polaków. Mowa tu o klasycznej sałatce z ogórka i świeżych dodatków. 

Zielona sałatka Kaliny Jędrusik - witaminowy rarytas

Aktorka i piosenkarka lubiła trzymać swoje autorskie przepisy w sekrecie. Jak mawiała Kalina Jędrusik, nikt nie potrafił ich perfekcyjnie przygotować tak, jak ona sama. Niektóre rarytasy jednak szybko trafiły do lokalnych gazet, a następnie rozkochały podniebienia Polaków. Jedną z nich była receptura na zieloną sałatkę z ogórków. 

Smaczny i pełen witamin przepis do łask przywróciła Magda Gessler, w odcinku "Kuchennych rewolucji", który miał miejsce w Gdyni. Sałatka charakteryzuje się piękną barwą i zapachem świeżych produktów - na liście możemy znaleźć ogórki, kasza pęczak, szczypior, koperek, czosnek czy pietruszkę. Całość polana sosem winegret daje perfekcyjny efekt, który zadowoli nawet najbardziej wymagających!

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka z ogórków i ziół autorstwa Kaliny Jędrusik

Składniki: 

  • szklanka kaszy pęczak,
  • 2 świeże ogórki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 ząbki czosnku,

Sos winegret

  • 1/4 szklanki oliwy dobrej jakości,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą,
  • łyżeczka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowaną kaszę pęczak przesypujemy do dużej misy. 
  2. Myjemy i osuszamy zieleninę. Następnie drobno kroimy szczypior, pietruszkę i koperek. 
  3. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z pozostałymi zielonymi składnikami dodajemy do kaszy pęczak. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy. 
  5. Przygotowujemy sos - do miseczki przekładamy musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Tak przygotowany winegret przelewamy do sałatki. Ponownie mieszamy i podajemy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.