Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty nie ma sobie równych. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Kapuśniak z kiszonej kapusty to tradycyjne polskie danie, które nie ma sobie równych w zimne, deszczowe dni. Zupa jest nie tylko rozgrzewająca, ale również sycąca i zachwyca smakiem. Żeby ją przygotować, najlepiej trzymać się receptury z babcinego zeszytu.

Tradycyjny kapuśniak opiera się na mięsie, warzywach i oczywiście kiszonej kapuście. Najlepiej sprawdzą się tutaj domowe przetwory, które nadadzą zupie niepowtarzalnego charakteru. 

Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 100 g wędzonego boczku
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 6 ziemniaków
  • średnia cebula
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 litry zimnej wody
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka majeranku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Jak zrobić kapuśniak? Przepis z babcinego zeszytu

Żeberka umyj podziel na mniejsze części i wrzuć do garnka z dwoma litrami zimnej wody i zagotuj. Zbierz powstałą na powierzchni szumowinę przy pomocy łyżki cedzakowej.

Cebulę umyj, bez obierania natnij od góry na krzyż i dodaj do garnka razem z zielem angielskim, liściami laurowymi i łyżeczką soli. Zmniejsz ogień do tego stopnia, żeby woda tylko lekko "mrugała", przykryj garnek i gotuj ok. 1,5 godziny.

Warzywa (z wyjątkiem ziemniaków) umyj, obierz, pokrój na kawałki i dodaj do wywaru. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka 10 minut przed końcem gotowania.

W międzyczasie odciśnij kiszoną kapustę z soku (zachowaj go na później), potnij na mniejsze kawałki i zalej wodą prawie do przykrycia. Gotuj bez przykrycia do prawie do miękkości. Ugotowaną kapustę dodaj do zupy razem z wodą, w której się gotowała. Jeżeli na tym etapie będzie zbyt mało kwaśna, dodaj do garnka trochę odciśniętego wcześniej soku.

Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż na małym ogniu do lekkiego zarumienienia i dodaj do zupy. Na pozostałym tłuszczu przygotuj zasmażkę z mąki i niewielkiej ilości wywaru. Dodaj ją do zupy i gotuj jeszcze przez 10 minut.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.