Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Na nim robi się szarlotkę i często stanowi spód serników i ciast k kremem. Niestety, dla wielu osób zrobienie ciasta kruchego wydaje się czymś trudnym i pracochłonnym. Dziś wasze myślenie się odmieni dzięki przepisowi na ciasto kruche, który stosują doświadczenia cukiernicy. Chodzi o proporcje mąki, tłuszczu i cukru.
Ciasto kruche to umiejętność, którą musi posiadać każdy entuzjasta domowych wypieków. Zrobienie delikatnego ciasta kruchego nie jest trudne, wystarczy trzymać się proporcji 3:2:1, z czego to są 3 części mąki, 2 części tłuszczu, najczęściej masła i 1 część cukru. Jeśli zachowasz te proporcje, a dodatkowo nie będziesz zbyt długo zagniatać ciasta, twój wypiek będzie perfekcyjny.
Ciasto kruche - przepis, którego używają zawodowi cukiernicy
Składniki:
300 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 500)
200 g zimnego masła
100 g cukru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, wówczas ciasto będzie bardziej gliniaste, dobre np. do szarlotki)
Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiej mąkę. Następnie dodaj żółtko, cukier i cukier waniliowy oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zacznij siekać składniki długim nożem, a kiedy masło "wejdzie" w mąkę, energicznie zagnieć ciasto.
Ciasto kruche nie lubi ciepła, dlatego ważne, by zagniatać je szybko i nie ocieplać go zbytnio dłońmi. Kiedy twoje ciasto będzie już jednolite i gładkie, uformuje je w kulę, owiń szczelnie folią i włóż do lodówki lub zamrażalnika.
Po schłodzeniu możesz wykorzystywać to ciasto do dowolnych wypieków. Możesz je także zamrozić i użyć za kilka dni - będzie tak samo pyszne, a długotrwały chłód jedynie doda mu delikatności.