Kruche ciasto - przepis. Trik cukierników zapewni sukces, a chodzi o zasadę 3:2:1

Joanna Szumilas
Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Na nim robi się szarlotkę i często stanowi spód serników i ciast k kremem. Niestety, dla wielu osób zrobienie ciasta kruchego wydaje się czymś trudnym i pracochłonnym. Dziś wasze myślenie się odmieni dzięki przepisowi na ciasto kruche, który stosują doświadczenia cukiernicy. Chodzi o proporcje mąki, tłuszczu i cukru.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto kruche to umiejętność, którą musi posiadać każdy entuzjasta domowych wypieków. Zrobienie delikatnego ciasta kruchego nie jest trudne, wystarczy trzymać się proporcji 3:2:1, z czego to są 3 części mąki, 2 części tłuszczu, najczęściej masła i 1 część cukru. Jeśli zachowasz te proporcje, a dodatkowo nie będziesz zbyt długo zagniatać ciasta, twój wypiek będzie perfekcyjny.

Ciasto kruche - przepis, którego używają zawodowi cukiernicy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 500)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, wówczas ciasto będzie bardziej gliniaste, dobre np. do szarlotki)

Sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Następnie dodaj żółtko, cukier i cukier waniliowy oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zacznij siekać składniki długim nożem, a kiedy masło "wejdzie" w mąkę, energicznie zagnieć ciasto.
  2. Ciasto kruche nie lubi ciepła, dlatego ważne, by zagniatać je szybko i nie ocieplać go zbytnio dłońmi. Kiedy twoje ciasto będzie już jednolite i gładkie, uformuje je w kulę, owiń szczelnie folią i włóż do lodówki lub zamrażalnika.
  3. Po schłodzeniu możesz wykorzystywać to ciasto do dowolnych wypieków. Możesz je także zamrozić i użyć za kilka dni - będzie tak samo pyszne, a długotrwały chłód jedynie doda mu delikatności. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.