Awokado ciemnieje i traci apetyczny wygląd? Przygotuj ekspresową pastę lub guacamole z pikantną nutą

Awokado kusi kremowym smakiem i żywym, zielonym kolorem. Niestety, gdy owoc ciemnieje, znacznie traci na atrakcyjności. Przepis na pastę kanapkową czy pikantne guacamole sprawdzi się w takiej sytuacji doskonale. Kilka składników i pyszny, zdrowy posiłek gotowy!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród prawdziwych superfood nie można zapomnieć o avokado, które ma wiele cennych właściwości i składników. Walory smakowe są jednak znacznie bardziej okazałe - można je jeść jako przekąskę, dodatek do sałatek, kanapek czy dodać do zdrowego bowla na lunch. Warto jednak pamiętać, że zielony owoc szybko ciemnieje, przez co traci apetyczny wygląd. 

Awokado ciemnieje? Te metody gwarantują smaczny efekt

Zielone awokado od kilku lat króluje w zdrowym i zbilansowanym menu. Wszystko za sprawą cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 oraz minerałom i witaminom. To jednak nie wszytko - owoc jest przede wszystkim wyjątkowo smaczny. W kuchni gości w najróżniejszych postaciach - dodajemy go do śniadań, zdrowych lunchy, przekąsek, na kanapki, do obiadu czy nawet deserów. Warto jednak pamiętać o odpowiednim przechowywaniu - inaczej sczernieje i straci żywy kolor. 

Jeśli zużyjesz jedynie połowę awokado, wystarczy je skropić oliwą i włożyć do lodówki. Ta prosta metoda, gwarantuje, że następnego dnia owoc nadal będzie soczyście zielony. Dobrym rozwiązaniem jest także przygotowanie pasty kanapkowej lub pikantnego guacamole!

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Pasta z awokado - idealna na kanapkę i przekąskę

Składniki: 

  • awokado, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • dwa jajka, 
  • pieprz cytrynowy,
  • sól. 
  1. Awokado rozdrabniamy widelcem, podobnie jak ugotowane na twardo jaja. 
  2. Do tak przygotowanej pasty dodajemy sok z cytryny i przyprawy. 
  3. Całość dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji i podajemy - najlepiej smakuje na świeżym chlebie. 

Przepis na guacamole z pikantną nutą

Składniki: 

  • 2 awokado,
  • ząbek czosnku. 
  • łyżka oliwy, 
  • 1/2 papryczki chili,
  • garść świeżej kolendry,
  • czerwona cebula,
  • sok z połowy limonki,
  • kilka kropel habanero, 
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Awokado rozgniatamy widelcem. 
  2. Chili, czosnek, cebulę i kolendrę drobno siekamy. Łączymy z pastą awokado. 
  3. Do zielonej masy dodajemy oliwę, sok z limonki i habanero. Całość dokładnie mieszamy i doprawiam solą. 
  4. Podajemy z tortillą, pieczywem czy nachosami. 
Więcej o: