Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród prawdziwych superfood nie można zapomnieć o avokado, które ma wiele cennych właściwości i składników. Walory smakowe są jednak znacznie bardziej okazałe - można je jeść jako przekąskę, dodatek do sałatek, kanapek czy dodać do zdrowego bowla na lunch. Warto jednak pamiętać, że zielony owoc szybko ciemnieje, przez co traci apetyczny wygląd.
Zielone awokado od kilku lat króluje w zdrowym i zbilansowanym menu. Wszystko za sprawą cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 oraz minerałom i witaminom. To jednak nie wszytko - owoc jest przede wszystkim wyjątkowo smaczny. W kuchni gości w najróżniejszych postaciach - dodajemy go do śniadań, zdrowych lunchy, przekąsek, na kanapki, do obiadu czy nawet deserów. Warto jednak pamiętać o odpowiednim przechowywaniu - inaczej sczernieje i straci żywy kolor.
Jeśli zużyjesz jedynie połowę awokado, wystarczy je skropić oliwą i włożyć do lodówki. Ta prosta metoda, gwarantuje, że następnego dnia owoc nadal będzie soczyście zielony. Dobrym rozwiązaniem jest także przygotowanie pasty kanapkowej lub pikantnego guacamole!
Składniki:
Przepis na guacamole z pikantną nutą
Składniki:
Sposób przygotowania: