Więcej przepisów na tradycyjne przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wiele krajów, w których dominującą religią jest chrześcijaństwo, ma swoje własne tradycje związane ze Świętem Objawienia Pańskiego. Tego dnia serwuje się tradycyjne potrawy i słodkości, takie jak na przykład galette des rois we Francji. W Polsce istniała tradycja obdarowywania się szczodrakami, czyli drożdżowymi wypiekami przypominającymi coś między bułeczkami a pierożkami z nadzieniem z kapusty i jabłek.
W dawnej Polsce szczodrakami rozpoczynano czas Godów, czyli dwunastodniowy okres między Wigilią a Świętem Trzech Króli. W tym czasie można było spodziewać się wizyt gości, sąsiadów oraz kolędników, którzy według tradycji nie mogli opuścić domostwa z pustymi rękami. Gospodarze dawali im drożdżowe bułeczki na znak hojności, wierząc, że w ten sposób zapewnią sobie powodzenie i dobrobyt.
Tradycja pieczenia szczodraków zanikła w czasach PRL, a wielka szkoda, ponieważ te bułeczki naprawdę są pyszne i dużo łatwiejsze w wykonaniu, niż się wydaje. Nietypowe połączenie kapusty i jabłek w nadzieniu podkreśla spora ilość majeranku. Ten smak naprawdę jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Z chęcią zdradzimy wam przepis, który może sprawi, że ta przyjemna tradycja powróci do naszych domów.
Szczodraki - zapomniany przysmak dla kolędników
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na farsz:
- 1/3 główki białej kapusty
- 2 kwaśne jabłka
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki soli
- 0,5 szklanki wody
- olej roślinny
- kminek
Sposób wykonania:
- Zacznij oczywiście od rozczynu. Masło włóż do rondelka i rozpuść je. Następnie dodaj mleko i odstaw, by całość ostygła i nabrała temperatury ok. 40 stopni. Następnie wkrusz drożdże, dodaj pełną łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. Rondelek możesz przykryć ściereczką.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól oraz śmietanę (powinna mieć temperaturę pokojową). Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już odchodzić od dłoni, pozostaw, by wyrosło.
- Kiedy ciasto rośnie, zajmij się farszem. Kapustę poszatkuj, jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż całość do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy i na bardzo wolnym ogniu gotuj całość, aż kapusta zmięknie.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Chwilę jeszcze wyrabiaj i uformuj wałek. Wycinaj kawałki podobnej wielkości, następnie spłaszcz je w dłoniach i na środek połóż porcję farszu. Następnie szczelnie zalep bułeczki tak, by farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Nie muszą mieć idealnie okrągłego kształtu - mogą przypominać bardziej pierożki lub rogaliki.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie ułóż bułeczki w niedużych odstępach i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Kiedy wyrosną, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, lekko oprósz kminkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25 minut.
Ciekawostka: Szczodraki były także w pewnym sensie odbiciem minionego roku i jakości zbiorów. Kiedy rok obfitował w plony i zbiory, bułeczki były duże i po brzegi wypchane farszem, u bogatszych gospodarzy nawet mięsnym. Jeśli rok nie był urodzajny, szczodraki były niewielkie i często bez nadzienia.
Przepis pochodzi ze strony Ugotuj.to