Co można zrobić z ugotowanych ziemniaków? Lista przepisów jest długa i bogata w oryginalne rarytasy

Ugotowane ziemniaki zalegają po obiedzie? Aby zapobiec marnowaniu żywności, przygotuj z nich znakomite obiady lub oryginalne przekąski. Na liście nie brakuje tradycyjnych smaków takich jak kluski czy domowe zapiekanki, ale także rarytasów - ziemniaczanych kuleczek, gniazdek czy warzywnych kotletów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ziemniaki to warzywo, które niemalże króluje w polskiej kuchni. Bulwy w zależności od rodzaju często spotykamy w daniach obiadowych, ale także przekąskach. Jeśli ich nadmiar zalega po obiedzie warto przygotować według jednego z naszych przepisów - spektakularny i smaczny efekt jest gwarantowany!

Co można zrobić z ugotowanych ziemniaków?

Dylematem nie jednej pani i niejednego pana domu są zalegające po obiedzie ziemniaki. Zbyt duża ilość warzyw często się marnuje, jest jednak sposób, który pomoże to zniwelować. Warto wykorzystać ugotowane bulwy do jednego z poniższych przepisów. Na liście nie brakuje tradycyjnych, domowych smaków takich jak kluski śląskie czy góralskie moskole, ale i nieco bardziej nowoczesnych rarytasów jak podpiekane smażone kulki.

Warto wspomnieć, że ugotowane ziemniaki można przygotować na wiele smacznych sposobów. Świetnie smakują smażone, pieczone, grillowane, tłuczone czy zmielone. Warto podkreślić, że ciekawych pomysłów nie brakuję! Wystarczy odrobina kreatywności, dobry przepis, dodatkowe składniki i gotowe!

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepisy na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków

Na piedestale warto wyróżnić przepisy rodem z domowego menu. Mowa tu o kluskach śląskich, gnocchi, pyzach, knedlach, blinach czy pierogach (w roli farszu). W większości wymienionych specjałów ugotowane ziemniaki są bazą, która w połączeniu z jajkiem, mąką czy skrobią ziemniaczaną dadzą fenomenalny efekt, który niemal zawsze sprawdzi się jako propozycja na obiad.

Kolejnym ciekawym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków jest przepis na góralskie moskole, czyli nic innego jak kilkuskładnikowe placki. Kiedyś był to częsty rarytas, a przygotowywany był na blachach starych, kuchennych piecach. Dziś bez problemu zrobimy je na patelni - wystarczy połączyć je z mąką i jakiem, wyrobić masę i gotowe! 

Inną propozycją, którą lubi wielu z nas, są ziemniaczane zapiekanki lub wytrawny quiche. To banalne w przygotowaniu danie można skomponować z dowolnych składników - wystarczy zajrzeć do lodówki i sięgnąć do resztki wędlin, serów, i warzyw. W połączeniu z bulwami i zwieńczone sosem ze śmietany i jaj dadzą przepyszny i pełen aromatów efekt. 

Kotlety warzywne z ugotowanych ziemniaków to kolejny smaczny kąsek, który warto przygotować na obiad. Wystarczy do ubitych bulw dodać przyprawy, świeże, posiekane zioła i panierować masę w bułce tartej. Następnie całość smażymy i delektujemy się ekspresowym i smacznym klasykiem. 

Warto wspomnieć także o ziemniaczanych kulkach lub nietypowych frytkach. do ubitych ziemniaków dodajemy zioła i przyprawy, a następnie przeciskamy masę przez szprycę lub wycinamy chude paseczki. Tak przygotowane smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Efekt? Przekąska za grosze, która wypada bezkonkurencyjnie przy tych z restauracji!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.