Ekspresowe pączki na trzy wyjątkowe sposoby. Te słodkie rarytasy przygotujesz w zaledwie kwadrans

Wśród tradycyjnych łakoci przygotowywanych na Tłusty Czwartek, pączki zajmują szczególną pozycję. Domowe rarytasy w wersji mini skradną serca gości i domowników, a także podkreślą smak porannej kawy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pączki to wypieki, których nie sposób odmówić sobie w Tłusty Czwartek i nie tylko. Puszyste, miękkie i delikatne niczym chmurka - właśnie taki deser śmiało możesz przygotować w swoim domu! Znamy trzy sprawdzone przepisy, które będą świetnym poczęstunkiem dla domowników i gości.

Przepis na mini pączki w trzech oryginalnych wersjach

Jeśli przygotowanie tradycyjnych pączków przerasta twoje kulinarne możliwości, warto przygotować wersję mini. Sprawdzi się doskonale, gdy spodziewamy się gości, ale także jako słodki prezent czy słodka przekąska. Wystarczą proste składniki i ulubione dodatki, by przygotować ten cukierniczy rarytas. 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 15 g drożdży,
  • 125 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 50 g masła,
  • szczyptę soli,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżkę spirytusu.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od drożdżowego zaczynu - do miski przekładamy pokruszone drożdże, ciepłe (ale nie gorące) mleko i łyżkę cukru. Całość dokładnie łączymy i zasypujemy łyżką mąki. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do przestudzenia. 
  3. Do miski wsypujemy pozostały cukier, rozczyn, sól i żółtka. Składniki energicznie zagniatamy, a po chwili dodajemy masło i łyżkę spirytusu. Ponownie wyrabiamy, formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 
  4. Po tym czasie z kawałków ciasta formujemy niewielkie kuleczki. Na tym etapie pączki możemy nadziać dowolnym nadzieniem przy pomocy szprycy. 
  5. Pączki smażymy na głębokim oleju lub smalcu przez dwie minuty z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Słodkie rarytasy możemy odtoczyć w cukrze lub cukrze cynamonowym i gotowe!
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Przepis na domowe donuty w wersji mini

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 50 g masła,
  • łyżka spirytusu.

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski przekładamy pokruszone drożdże, ciepłe mleko i łyżkę cukru. Całość dokładnie łączymy i zasypujemy łyżką mąki. Tak przygotowany zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do przestudzenia.
  2. Do miski wsypujemy pozostały cukier, zaczyn, sól i żółtka. Składniki energicznie zagniatamy, a po chwili dodajemy masło i łyżkę spirytusu. Ponownie wyrabiamy, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy okręgi przy pomocy szklanki lub kieliszka do wina. Na środku każdego koła wycinamy mniejszy okrąg przy pomocy kieliszka lub noża. 
  4. Donuty odstawiamy na kwadrans, by jeszcze trochę podrosły. 
  5. Pączki smażymy na głębokim tłuszczu po trzy minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną polewą lub dowolną dekoracją np. kolorową posypką czy orzechami. 

Pączki z serka homogenizowanego - przepis na ekspresową słodycz

Składniki: 

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

 Sposób przygotowania: 

  1. Produkty sypkie przesiewamy do dużej misy przez sito. 
  2. Dodajemy jaja i serek homogenizowany. Całość dokładnie mieszamy, tak by zniwelować nawet najmniejsze grudki. 
  3. Namoczonymi dłońmi odrywamy małe porcje ciasta i formujemy kuleczki. 
  4. Tak przygotowane pączki przekładamy do nagrzanego tłuszczu. Smażymy około pięciu minut na rumiany kolor z obu stron. Słodki wypiek obtaczamy w cukrze. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.