Przepis Magdy Gessler na faworki jest dziecinnie prosty. Z niego wyjdzie chrust idealny

Idealnie kruche ciasto, złoty kolor i pierzynka zrobiona z cukru pudru. Tak właśnie można opisać faworki Magdy Gessler. W jej przepisie nie ma nic skomplikowanego, a wykonanie faworków zajmie kilka chwil. Przygotuj je nie tylko na tłusty czwartek.

Zbliżający się tłusty czwartek skłania do poszukiwania przepisów, które swoją słodyczą umilą dzień. Oprócz pączków i słodkich ciastek najchętniej sięga się po faworki. Mówi się, że to właśnie ich zjedzenie ma być symbolem obfitości na cały rok.

Faworki, inaczej nazywane chrustem, to nic innego jak kruche ciasto smażone na głębokim tłuszczu. Ich kształt przypomina wstążeczki, a końcowe oprószenie cukrem pudrem zapewnia jeszcze słodsze doznania smakowe.

Przepis Magdy Gessler na ten przysmak jest naprawdę prosty. Może się okazać, że będziesz mieć ochotę, by zrobić faworki nie tylko na tłusty czwartek.

Przepis na faworki Magdy Gessler

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 15 żółtek,
  • 200 g cukru,
  • 6 łyżek śmietany,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 1 łyżka araku,
  • 500 g smalcu do smażenia,
  • 100 g cukru pudru.
Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?

Sposób przygotowania

  1. Smalec umieść w misce i utrzyj do konsystencji śmietany.
  2. Następnie wbij do niego 15 żółtek, wsyp cukier, przesianą przez sitko mąkę, wlej śmietanę i alkohole. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.
  3. Przygotowane ciasto rozwałkuj na cienko, na lekko oprószonej mąką stolnicy. Następnie wytnij z niego paski o szerokości około 3 cm i długości około 15 cm.
  4. Gotowe paski natnij nożem wzdłuż w środku. Jedną krawędź ciasta przeciągnij przez dziurkę, aby powstała kokardka.
  5. Do większego rondelka wrzuć smalec i podgrzej. Aby sprawdzić, czy tłuszcz rozgrzał się do odpowiedniej temperatury, wrzuć do niego kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie, możesz zacząć smażyć.
  6. Przygotowane faworki smaż partiami z każdej strony, przewracając je za pomocą szpikulca lub widelca.
  7. Ciastka po uzyskaniu złotego koloru wyjmij na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
  8. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA