Jak zamrozić mięso, żeby zachowało smak i wygląd? Tę banalną czynność mogą zepsuć dwie rzeczy

Mrożenie mięsa to czynność prozaiczna, do której niewielu przykłada uwagę. Po prostu kawałek wkładamy do zamrażalnika i już. Niestety, to wcale nie jest takie proste, jak się wydaje, ponieważ bardzo łatwo o błąd. Jak zamrozić mięso, żeby nie straciło smaku ani innych właściwości? Uważaj na wodę i temperaturę.

Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zawsze dobrze mieć w zamrażalniku kawałek mięsa na "czarną godzinę". Kiedy trafimy na korzystną promocję na szponder lub zostanie nam trochę karkówki, bez wahania wkładamy mięso do zamrażalnika, by spokojnie czekało na swój czas. Jednak tak banalna czynność, jaką jest mrożenie mięsa, również może skończyć się niepowodzeniem, a przyczyniają się do tego dwa błędy, na które wielu z nas do tej pory nie zwracało uwagi.

Faworki (zdjęcie ilustracyjne)Faworki bez śmietany. Doskonale chrupiące i delikatne o cudownym smaku

Jak mrozić mięso? Uważaj na wodę

Żeby nie było niejasności - nie ma potrzeby płukania mięsa przed zamrożeniem. Przeciwnie - mięso należy możliwie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, by nie pozostały na nim resztki wody i soków, zwłaszcza gdy mamy w planach zamrozić mięso paczkowane. Nie trzeba dodawać, że mięso paczkowane koniecznie należy wyjąć ze sklepowego opakowania i przełożyć do nowego, najlepiej specjalnie przeznaczonego do mrożenia. Kiedy niedokładnie osuszymy mięso, podczas rozmrożenia woda pozostała na kawałku szybciej stopnieje i w przypadku długiego rozmrażania, mogą w niej zacząć się procesy gnilne. Oczywiście przed rozmrażaniem należy wyjąć mięso z opakowania.

Kolejną rzeczą, o której trzeba pamiętać podczas mrożenia mięsa, jest jego temperatura. Nie powinno się wkładać do zamrażalnika mięsa w temperaturze pokojowej lub prosto po powrocie ze sklepu. Wówczas soki zawarte w mięsie zamrożą się szybciej niż sam mięsień, dlatego po odmrożeniu, z kawałka wołowiny lub wieprzowiny wypłyną, jak tylko "nabiorą temperatury". Jeśli po odmrożeniu chcemy mieć soczysty i jędrny kawałek mięsa, przed włożeniem do zamrażalnika, należy je schłodzić w lodówce, im większy kawałek - tym dłużej. Schłodzone wcześniej mięso będzie równomiernie chłonąć temperaturę urządzenia. 

gulaszJak uratować zbyt gorzką potrawę? Z pomocą przyjdzie biały proszek

Więcej o: