Sycąca i aromatyczna zupa Ani Starmach. Dodatek tego płynu tylko podkręci smak mięsa

Zupy to dania, które wracają do łask zawsze w okresie jesienno-zimowym. Ania Starmach zaproponowała nie tylko rozgrzewającą, ale też sycącą potrawę. Jej zdaniem może zastąpić drugie danie.

Ania Starmach to polska kucharka, autorka wielu książek kucharskich oraz właścicielka portalu kulinarnego. Jest również osobowością telewizyjną i można ją zobaczyć jako jurorkę w popularnych kulinarnych programach telewizyjnych „MasterChef" oraz „MasterChef Junior".

Na swoim blogu kulinarnym oraz Instagramie dzieli się przepisami i filmami z ich przygotowań. Na jej oficjalnej stronie można znaleźć przepis na rozgrzewająca i sycącą zupę gulaszową. Jak sama ją określa

Bardzo treściwa zupa gulaszowa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie.

Kucharka dodaje do niej odrobinę czerwonego wina. Ma ono za zadanie nadać głębszego smaku mięsa.

Przepis na zupę gulaszową Ani Starmach

Składniki

  • 700 g mięsa wołowego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g pieczarek,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 2.5 l bulionu warzywnego,
  • 3 czerwone papryki,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Gulasz wołowy

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę. Pieczarki pokrój na ćwiartki.
  2. W garnku o grubym rozgrzej olej i podsmaż na nim grzyby. Następnie po paru minutach smażenia zdejmij z ognia i przełóż je do miseczki.
  3. Do garnka dodaj odrobinę oleju, wrzuć pokrojone drobno cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 4 minutach dodaj do smażonych składników mięso oraz słodką i ostrą paprykę. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj czerwone wino, wymieszaj.
  4. Po kilku minutach, gdy większość płynu wyparuje, do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj. Wlej bulion.
  5. Dodaj obraną marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie, pokrojoną paprykę i liście laurowe.
  6. Zupę gotuj około 40 minut, dodaj wcześniej przysmażone pieczarki oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Dopraw do smaku i gotuj przez następne 45 minut do miękkości mięsa.
  7. Przed podaniem wyciągnij pietruszkę. Marchew pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
  8. Serwuj oprószoną świeżo posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.