Zupa pomidorowa będzie smakowała jak u babci. Tradycyjny przepis na ulubione danie z dzieciństwa

Zupa pomidorowa jest uwielbiana przez dzieci, a także dorosłych, którzy lubią przypominać sobie smaki z młodszych lat. Sprawdzi się na każdą porę roku - zimą przygotowujemy ją z pomidorami z puszki lub domowym przecierem, jednak latem najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami.

Z ryżem czy z makaronem? Niezależnie od tego, z jakim dodatkiem się ją podaje, pomidorówka jest niekwestionowaną królową zup. Zupa według tradycyjnego przepisu gotowana jest na mięsie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na wywarze warzywnym. 

Zupa pomidorowa - tradycyjny przepis

  • ćwiartka kurczaka
  • włoszczyzna: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, mała cebula
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów, przecier pomidorowy lub świeże pomidory
  • przyprawy i zioła: 3 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka cukru, sól i pieprz
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • ryż lub makaron

Jak zrobić tradycyjną zupę pomidorową? 

Mięso umyj i przekrój na mniejsze części. Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Cebulę obierz. Wszystkie składniki umieść w dużym garnku i zalej chłodną wodą do przykrycia. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. 

Zagotuj zawartość garnka. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj minimum dwie godziny. Podczas gotowania usuwaj szumowiny z powierzchni zupy. Gdy bulion będzie gotowy, przecedź wywar przez sitko do czystego garnka.

Mięso oddziel od kości i dodaj z powrotem do bulionu razem z marchewką i pietruszką. Dodaj puszkę pomidorów, koncentrat oraz cukier. Gotuj przez około 20 minut, aż kawałki pomidorów się rozpadną. Dopraw pieprzem i solą.

Śmietanę zapraw kilkoma łyżkami gorącego wywaru, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do zupy. Podawaj z ryżem lub makaronem. 

Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: