Z ryżem czy z makaronem? Niezależnie od tego, z jakim dodatkiem się ją podaje, pomidorówka jest niekwestionowaną królową zup. Zupa według tradycyjnego przepisu gotowana jest na mięsie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na wywarze warzywnym.
Mięso umyj i przekrój na mniejsze części. Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Cebulę obierz. Wszystkie składniki umieść w dużym garnku i zalej chłodną wodą do przykrycia. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli.
Zagotuj zawartość garnka. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj minimum dwie godziny. Podczas gotowania usuwaj szumowiny z powierzchni zupy. Gdy bulion będzie gotowy, przecedź wywar przez sitko do czystego garnka.
Mięso oddziel od kości i dodaj z powrotem do bulionu razem z marchewką i pietruszką. Dodaj puszkę pomidorów, koncentrat oraz cukier. Gotuj przez około 20 minut, aż kawałki pomidorów się rozpadną. Dopraw pieprzem i solą.
Śmietanę zapraw kilkoma łyżkami gorącego wywaru, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do zupy. Podawaj z ryżem lub makaronem.
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.