Jajecznica to jedna z najchętniej przygotowywanych potraw. Trudno się dziwić, jest niezwykle prosta w przygotowaniu i naprawdę trudno zepsuć jej smak. Dodatkową zaletą tej potrawy jest fakt, że można ją dowolnie modyfikować, wystarczy tylko nieco poeksperymentować z dodatkami, by wyczarować zupełnie inne niż do tej pory danie.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Klasyczna jajecznica ma wielu fanów, ale w różnych regionach Polski tę potrawę przygotowuje się nieco inaczej. W górach do jajek często dodaje się oscypka, z kolei Kaszubi mają swój własny pomysł na jej urozmaicenie. Jajka smażą na wędzonce. Ta odsłona śniadaniowej klasyki doczekała się nawet własnej nazwy - prażnica.
W wielu polskich domach jajecznica to typowe, niedzielne śniadanie. Na Kaszubach jest obowiązkowym elementem uroczystego śniadania. To jest jajecznica zrobiona na wędzonce
- opowiadała w rozmowie z rmf24.pl pani Teresa Makurat z Koła Gospodyń Wiejskich w Chwaszczynie.
Aby potrawa była smaczna i aromatyczna, należy wybrać odpowiednią wędzonkę. Świetnie sprawdzi się wędzony boczek, ale w niektórych regionach Kaszub do prażnicy dodaje się wędzonego... węgorza!
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj jajka i smaż przez chwilę. Dopraw jajecznicę i dodaj do niej pokrojoną w kostkę wędzonkę. Gdy jajka się zetną, podawaj prażnicę. Możesz posypać ją posiekanym szczypiorkiem. Serwuj z dodatkiem świeżego pieczywa.