Zarówno na obiad, jak i na przekąskę imprezową możemy przyrządzić potrawę, która zachwyci wszystkich smakiem i pomysłem. Jeśli chcemy zrobić szybkie danie z kurczaka, wcale nie musimy robić najpopularniejszych dań. Możemy się zdecydować na coś oryginalnego i zaskakującego.
Pierwszy z przepisów pozwala na przygotowanie szybkiej potrawki z kurczaka. Jest ona świetnym pomysłem na ekspresowe danie obiadowe dla osób zapracowanych. Można je przyrządzić w ilości, która zaspokoi głód całej rodziny.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy w grube paski, a cukinię i obrane ziemniaki w kostkę średniej wielkości. Cebulę kroimy w piórka, po czym podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mięso i ponownie smażymy, a gdy się zarumieni, dodajemy cukinię i ziemniaki. Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Po 10 minutach duszenia mięsa z warzywami do garnka dodajemy wodę. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Do garnka dolewamy śmietanę, dodajemy szczyptę kurkumy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.
Kolejnym ciekawym sposobem na wykorzystanie piersi z kurczaka są nuggetsy. Od dawna królują jako przekąska na imprezach i spotkaniach rodzinnych, ale mogą również być dodatkiem do obiadu. Danie doczekało się wielu przepisów, bo kluczem do sukcesu jest pyszna i chrupiąca panierka, której wykonanie bywa kłopotliwe.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajko roztrzepujemy w miseczce i mieszamy z mlekiem. Pokruszone płatki kukurydziane przesypujemy na płaski talerz. Mięso dokładnie opłukujemy, kroimy pod skosem w niewielkie plastry. Maczamy je w jajku i obtaczamy z obu stron w panierce.
Mieszamy ketchup z majonezem, dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i cebulę, a także sos Tabasco. Dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Podajemy z gotowym sosem.
Świetnym sposobem na wykorzystanie piersi z kurczaka w kuchni jest przyrządzenie sałatki na jej bazie. Taka sałatka sama w sobie jest dobrym pomysłem na posiłek, na przykład na kolację.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy w paski i posypujemy przyprawą do gyrosa. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Sałatę dokładnie myjemy, suszymy i rwiemy liście na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a pomidory w małą kostkę, podobnie jak paprykę. Suszone zioła greckie łączymy z jogurtem i majonezem.
Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie warzywa i pierś z kurczaka delikatnie mieszamy i polewamy sosem.
Zobacz też: Szybkie danie z makaronem - z kurczakiem, czy bez mięsa?