Zupa pieczarkowa to obok pomidorowej, czy jarzynowej jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach. Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty, ale moja znajoma, pani Gosia podpowiedziała, jak ją podrasować. Zamiast zabielania śmietaną, warto użyć serka topionego - zupa będzie kremowa i zdecydowanie smaczniejsza.
Ezume Images /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na aromatyczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa pieczarkowa z przepisu pani Gosi jest naprawdę pyszna i łatwa w wykonaniu. Oprócz pieczarek i bulionu, w przepisie znajdziemy także pora, masło, serek topiony i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad lub po niedzieli zostało ci trochę rosołu, zupa pieczarkowa będzie idealna.
Zupa pieczarkowa - przepis od szkolnej kucharki
Składniki:
ok. 700 g pieczarek
1 większy por
ok. 1 l bulionu lub lekkiego rosołu
2 opakowania serka topionego o smaku śmietankowym
masło
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
ulubiony makaron do podania
Sposób wykonania:
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj pieczarki i uduś je z odrobiną soli pieprzu.
Uduszone pieczarki zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu.
Pora posiekaj i zeszklij go na niewielkiej ilości masła. Następnie dodaj do zupy. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu.
Serki topione pokrój na kawałki, następnie włóż je do rondelka, zalej kilkoma chochelkami wywaru i zmiksuj. Następnie dodaj całość do zupy, dopraw do smaku przyprawami i podawaj z ulubionym makaronem.