Zupa pieczarkowa z przepisu pani Gosi ze szkolnej stołówki. Żeby smakowała wyjątkowo, przyda się konkretny ser

Zupa pieczarkowa to obok pomidorowej, czy jarzynowej jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach. Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty, ale moja znajoma, pani Gosia podpowiedziała, jak ją podrasować. Zamiast zabielania śmietaną, warto użyć serka topionego - zupa będzie kremowa i zdecydowanie smaczniejsza.

Więcej przepisów na aromatyczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa pieczarkowa z przepisu pani Gosi jest naprawdę pyszna i łatwa w wykonaniu. Oprócz pieczarek i bulionu, w przepisie znajdziemy także pora, masło, serek topiony i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad lub po niedzieli zostało ci trochę rosołu, zupa pieczarkowa będzie idealna. 

Zupa pieczarkowa - przepis od szkolnej kucharki

Składniki:

  • ok. 700 g pieczarek
  • 1 większy por
  • ok. 1 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 2 opakowania serka topionego o smaku śmietankowym
  • masło
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • ulubiony makaron do podania

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj pieczarki i uduś je z odrobiną soli pieprzu. 
  2. Uduszone pieczarki zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu. 
  3. Pora posiekaj i zeszklij go na niewielkiej ilości masła. Następnie dodaj do zupy. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu. 
  4. Serki topione pokrój na kawałki, następnie włóż je do rondelka, zalej kilkoma chochelkami wywaru i zmiksuj. Następnie dodaj całość do zupy, dopraw do smaku przyprawami i podawaj z ulubionym makaronem.
Więcej o: