Dietetyczka pokazała, jak przygotować majonez z makaronu. "Smakuje identycznie jak zwykły"

Kuchnia i pomysły na różne dania, przekąski i dodatki mogą nie raz zaskoczyć. Takim przykładem jest majonez, który zaproponowała dietetyczka Hanna Stolińska. Co w nim niezwykłego? Zrobiony jest z makaronu.

Makaron kojarzy się przede wszystkim z daniami obiadowymi. Najpopularniejsze, które uwielbiane są na całym świecie, to makaron spaghetti – długie nitki, tagliatelle – wstążki, fusilli – świderki oraz penne, czyli rurki. Mało kto nie sięgnął po ten składnik, przygotowując posiłek. Jednak niewiele osób wie, że może być on wykorzystany nie tylko jako część dania obiadowego. Dietetyczka Hanna Stolińska pokazała, że idealnie sprawdzi się jako główny składnik majonezu.

Hanna Stolińska to doktor nauk o zdrowiu, a także dietetyk kliniczny. Przez 7 lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. Obecnie prowadzi własny gabinet i pomaga innym z walką z chorobami i niezdrowym stylem życia, a także prowadzi szkolenia dla dietetyków, dzieci i rodziców. Na YouTubie na kanale o nazwie OdżywiONA inspiruje oglądających do zdrowego odżywiania się.

Niedawno w jednym z materiałów pokazała, jak przygotować niecodzienny majonez ze składników, które z pewnością można znaleźć w kuchennych szafkach. Co w nim wyjątkowego? Przygotowany jest właśnie z makaronu.

Smakuje identycznie jak zwykły majonez. Będą państwo zadowoleni

- przekonuje.

Zobacz wideo Po czym poznać dobry majonez? To warto wiedzieć

Przepis na majonez z makaronu

Składniki:

  • 3/4 szklanki napoju sojowego lub błyskawicznego napoju z orzechów,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3/4 szklanki ugotowanego makaronu,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj, ostudź i umieść w misce. Następnie wlej napój roślinny i pół szklanki oleju.
  2. Ząbek czosnku obierz i pokrój, dodaj do reszty składników.
  3. Sok z połówki cytryny również wlej do miseczki. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Całość dokładnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę.
 
Więcej o:
Copyright © Agora SA