-
Haps
-
Jak przygotować
- Pierożki z jajecznym farszem. Upieczesz je w pół godziny. Oryginalny pomysł na wyśmienity obiad
Pierożki z jajecznym farszem. Upieczesz je w pół godziny. Oryginalny pomysł na wyśmienity obiad
Przepis na pierożki z farszem jajecznym to doskonałe rozwiązanie na obiad, który sprawdzi się w różnych okolicznościach. Do ich przygotowania oprócz jajek potrzeba niewielu składników. Aby dobrze je przyprawić, będziecie potrzebowali zielonej cebuli oraz soli i pieprzu.
Pierogi z farszem jajecznym będą doskonałym rozwiązaniem na obiad. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Do zrobienia ciasta będą potrzebne tylko woda, mąka i sól. Farsz składa się jedynie z gotowanych jajek i zielonej cebuli. Pierogi można podawać same albo jako dodatek do mięsa.
Przepis na pierogi z farszem jajecznym. Pomysł na oryginalne danie
Podczas przygotowania pierogów należy dobrze je doprawić solą i pieprzem. Smakują świetnie serwowane z roztopionym masłem, prażoną cebulą i skwarkami.
Składniki:
Na ciasto:
- cztery szklanki wody,
- trzy szklanki mąki pszennej,
- kostka masła,
- łyżeczka soli.
Na farsz:
- pięć ugotowanych jajek na twardo,
- pęczek zielonej cebuli,
- sól i pieprz do smaku,
- olej.
Pierogi z farszem jajecznym. Ciekawa propozycja obiadowa
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z solą i dolewając wody wyrabiaj ciasto. Odstaw przykryte folią spożywczą na około dziesięć minut. Następnie podziel ciasto na części. Formuj spłaszczone kulki i układaj je w naczyniu z roztopionym masłem.
- Przykryj całość folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
- W tym czasie przygotuj farsz.
- Posiekaj szczypiorek i wymieszaj go z ugotowanymi i rozdrobnionymi jajkami. Dopraw masę jajeczną solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość.
- Uformowane kawałki ciasta rozwałkowuj i dodawaj do nich farsz. Sklejaj pierogi. Przed pieczeniem można posypać je ziarnami sezamu.
- Nastaw piekarnik na 200 st. C i układaj pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw pierogi do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny.
- Podawaj bezpośrednio po upieczeniu.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl