Pierożki z jajecznym farszem. Upieczesz je w pół godziny. Oryginalny pomysł na wyśmienity obiad

Przepis na pierożki z farszem jajecznym to doskonałe rozwiązanie na obiad, który sprawdzi się w różnych okolicznościach. Do ich przygotowania oprócz jajek potrzeba niewielu składników. Aby dobrze je przyprawić, będziecie potrzebowali zielonej cebuli oraz soli i pieprzu.

Pierogi z farszem jajecznym będą doskonałym rozwiązaniem na obiad. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Do zrobienia ciasta będą potrzebne tylko woda, mąka i sól. Farsz składa się jedynie z gotowanych jajek i zielonej cebuli. Pierogi można podawać same albo jako dodatek do mięsa.

Zobacz wideo

Przepis na pierogi z farszem jajecznym. Pomysł na oryginalne danie

Podczas przygotowania pierogów należy dobrze je doprawić solą i pieprzem. Smakują świetnie serwowane z roztopionym masłem, prażoną cebulą i skwarkami.

Składniki:

Na ciasto:

  • cztery szklanki wody,
  • trzy szklanki mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • łyżeczka soli.

Na farsz:

  • pięć ugotowanych jajek na twardo,
  • pęczek zielonej cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Jajecznica z wędliną i pomidorem Prażnica, czyli jajecznica po kaszubsku. Pomysł na wzmacniające śniadanie

Pierogi z farszem jajecznym. Ciekawa propozycja obiadowa

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z solą i dolewając wody wyrabiaj ciasto. Odstaw przykryte folią spożywczą na około dziesięć minut. Następnie podziel ciasto na części. Formuj  spłaszczone kulki i układaj je w naczyniu z roztopionym masłem.
  2. Przykryj całość folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. 
  4. Posiekaj szczypiorek i wymieszaj go z ugotowanymi i rozdrobnionymi jajkami. Dopraw masę jajeczną solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość.
  5. Uformowane kawałki ciasta rozwałkowuj i dodawaj do nich farsz. Sklejaj pierogi. Przed pieczeniem można posypać je ziarnami sezamu.
  6. Nastaw piekarnik na 200 st. C i układaj pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw pierogi do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny.
  8. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu.

Smacznego!

Pączki z serka homogenizowanego Pączki z serka homogenizowanego. Potrzebujesz 15 minut i 5 składników

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: