Pierożki z jajecznym farszem. Upieczesz je w pół godziny. Oryginalny pomysł na wyśmienity obiad

Przepis na pierożki z farszem jajecznym to doskonałe rozwiązanie na obiad, który sprawdzi się w różnych okolicznościach. Do ich przygotowania oprócz jajek potrzeba niewielu składników. Aby dobrze je przyprawić, będziecie potrzebowali zielonej cebuli oraz soli i pieprzu.

Pierogi z farszem jajecznym będą doskonałym rozwiązaniem na obiad. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Do zrobienia ciasta będą potrzebne tylko woda, mąka i sól. Farsz składa się jedynie z gotowanych jajek i zielonej cebuli. Pierogi można podawać same albo jako dodatek do mięsa.

Zobacz wideo

Przepis na pierogi z farszem jajecznym. Pomysł na oryginalne danie

Podczas przygotowania pierogów należy dobrze je doprawić solą i pieprzem. Smakują świetnie serwowane z roztopionym masłem, prażoną cebulą i skwarkami.

Składniki:

Na ciasto:

  • cztery szklanki wody,
  • trzy szklanki mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • łyżeczka soli.

Na farsz:

  • pięć ugotowanych jajek na twardo,
  • pęczek zielonej cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Pierogi z farszem jajecznym. Ciekawa propozycja obiadowa

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z solą i dolewając wody wyrabiaj ciasto. Odstaw przykryte folią spożywczą na około dziesięć minut. Następnie podziel ciasto na części. Formuj  spłaszczone kulki i układaj je w naczyniu z roztopionym masłem.
  2. Przykryj całość folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. 
  4. Posiekaj szczypiorek i wymieszaj go z ugotowanymi i rozdrobnionymi jajkami. Dopraw masę jajeczną solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość.
  5. Uformowane kawałki ciasta rozwałkowuj i dodawaj do nich farsz. Sklejaj pierogi. Przed pieczeniem można posypać je ziarnami sezamu.
  6. Nastaw piekarnik na 200 st. C i układaj pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw pierogi do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny.
  8. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.