Jak zrobić masło orzechowe? Najzdrowsze smarowidło do naleśników zrobisz w kilka minut z dwóch składników

Masło orzechowe to lubiany przez wszystkich dodatek do naleśników, kanapek oraz różnych deserów. Przepis na masło orzechowe jest banalny i zawiera dwa składniki - orzechy i szczyptę soli lub cukru, a zrobisz je w kilka minut. Jedyne, o czym musisz pamiętać to ostry blender i że masło z tego przepisu znika ze słoiczków naprawdę szybko - najlepiej od razu zrób podwójną porcję.

Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Masło orzechowe jest uwielbiane na całym świecie. Sam Elvis Presley zajadał się tostami z masłem orzechowym, bananem i boczkiem i chociaż to połączenie smakowe wydaje się dziwne, jest zaskakująco smaczne. Masło orzechowe składa się jedynie z orzechów i ewentualnie szczypty soli lub cukru w zależności od tego, jaki smak bardziej nam odpowiada. Jak zrobić masło orzechowe w domu? Zacznij już szukać blendera.

Masło orzechowe - przepis na zdrowe smarowidło do naleśników

Składniki:

  • 1,5 szklanki orzeszków ziemnych (bez dodatku soli)
  • szczypta soli lub cukru do smaku
  • opcjonalnie: łyżka oleju roślinnego lub masła

Sposób wykonania:

  1. Do pojemnika blendera wrzuć orzechy. Przebierz je dokładnie, by nie dostał się żaden kawałek skorupki.
  2. Zacznij miksować. W połowie miksowania dodaj sól lub cukier i miksuj do momentu, aż wytrąci się tłuszcz, a konsystencja będzie dość gęsta.
  3. Masło orzechowe przełóż do słoiczków i szczelnie zakręć. Przechowuj w lodówce.
Więcej o: