Przepis na domowy serek topiony z trzech składników. Będzie sto razy lepszy niż sklepowy, ale uważaj na ogień

Serek topiony to uwielbiane przez wielu z nas smarowidło do kanapek, tostów, czasami nawet do naleśników. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na domowy serek topiony, który zrobisz z trzech składników i dowolnych dodatków. Jedyne, o czym musisz pamiętać to ogień - ser musi gotować się na minimalnej mocy palnika.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Inflacja inflacją, oszczędność, oszczędnością, ale umówmy się: domowy ser topiony wychodzi nie tylko taniej, ale także dużo smaczniej niż ten kupowany w sklepie. Przepis jest banalny, a ty możesz go podrasować na wiele różnych sposobów, wystarczy, że dodasz np. kawałki papryki, pieczarek lub posiekanego koperku. Serek topiony zrobisz z półtłustego lub tłustego twarogu, ale musisz bardzo uważać na to, jak go gotujesz. Im wolniej, tym lepiej.

Jak zrobić ser topiony w domu?

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody kuchennej
  • dowolne dodatki i przyprawy

Sposób wykonania:

  1. Do garnka przełóż twaróg, dodaj sodę i żółtka. Widelcem całość rozgnieć na papkę.
  2. Wstaw garnek na minimalny ognień i podgrzewaj całość, ciągle mieszając. 
  3. Kiedy ser stanie się ciągnący, dodaj przyprawy i ulubione dodatki. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty.
  4. Gotowy ser przełóż do pojemniczków i kiedy ostygnie, włóż do lodówki. 
Więcej o: