• Link został skopiowany

Anna Lewandowska podzieliła się trikiem na tatara. Kluczem do sukcesu jest metoda przygotowania mięsa

Anna Lewandowska coraz częściej dzieli się przepisami prosto ze swojej kuchni. Tym razem padło na tatara. Z fanami postanowiła podzielić się kluczem do sukcesu. Okazuje się, że w smaku tatara najważniejsza jest metoda przygotowania mięsa. Co zatem należy zrobić? Odpowiadamy.
Anna Lewandowska podzieliła się trikiem na tatara
Fot. Mieczysław Michalak / Agencja Wyborcza, Anna Lewandowska podczas Fitness treningu w hali AWF. Fot w tle pixabay/laustkehlet

Tatar to doskonała przystawka, która podana w prawidłowy sposób może być naprawdę wykwintnym daniem.  I choć dodatki oraz formy podania mogą być różne, to niektóre rzeczy się nie zmieniają - świetniej jakości mięso, odrobina oleju oraz surowe żółtko.

Zobacz wideo Tatar ze śledzia - pyszny i nieoczywisty [PRZEPIS]

Anna Lewandowska podzieliła się trikiem na tatara. W czym tkwi sekret?

Anna Lewandowska podzieliła się swoim sposobem na przygotowanie pysznego tatara. Jak twierdzi, sekret tkwi w tym, w jaki sposób przygotujemy mięso. Jej zdaniem mięso na tatara należy drobno siekać, a nie mielić. Dodaje również, że do mięsa powinniśmy dodać też łyżkę zimnej wody, musztardę i oliwę z oliwek.

Składniki:

  • 200-250 g wołowiny,
  • cebula,
  • łyżka musztardy,
  • garść szczypiorku,
  • żółtko,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka zimnej wody,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: ogórek kiszony lub konserwowy.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przygotować tatara? Anna Lewandowska odpowiada

Anna Lewandowska zdradza sposób przygotowania idealnego tatara. Zgodnie z jej przepisem wołowinę umieszczamy na desce i drobno siekamy, a następnie przekładamy do miski, dodajemy łyżkę zimnej wody i wyrabiamy przez kilka minut. Później dodajemy oliwę z oliwek i znów wyrabiamy mięso. Kolejny krok to posiekanie cebuli i szczypiorku, a następnie dodanie ich do mięsa z łyżką musztardy i wszystko mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki tatara, a na wierzch wykładamy żółtko.

Jak pokroić wołowinę na tatara?

Wołowina na tatara powinna być drobno posiekana. Przede wszystkim warto zadbać o ostry nóż, ale też lekko zmrozić mięso przed przygotowaniem. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić mięso.

Więcej o: