Anna Lewandowska podzieliła się trikiem na tatara. Kluczem do sukcesu jest metoda przygotowania mięsa

Anna Lewandowska coraz częściej dzieli się przepisami prosto ze swojej kuchni. Tym razem padło na tatara. Z fanami postanowiła podzielić się kluczem do sukcesu. Okazuje się, że w smaku tatara najważniejsza jest metoda przygotowania mięsa. Co zatem należy zrobić? Odpowiadamy.

Tatar to doskonała przystawka, która podana w prawidłowy sposób może być naprawdę wykwintnym daniem.  I choć dodatki oraz formy podania mogą być różne, to niektóre rzeczy się nie zmieniają - świetniej jakości mięso, odrobina oleju oraz surowe żółtko.

Zobacz wideo Tatar ze śledzia - pyszny i nieoczywisty [PRZEPIS]

Anna Lewandowska podzieliła się trikiem na tatara. W czym tkwi sekret?

Anna Lewandowska podzieliła się swoim sposobem na przygotowanie pysznego tatara. Jak twierdzi, sekret tkwi w tym, w jaki sposób przygotujemy mięso. Jej zdaniem mięso na tatara należy drobno siekać, a nie mielić. Dodaje również, że do mięsa powinniśmy dodać też łyżkę zimnej wody, musztardę i oliwę z oliwek.

Składniki:

  • 200-250 g wołowiny,
  • cebula,
  • łyżka musztardy,
  • garść szczypiorku,
  • żółtko,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka zimnej wody,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: ogórek kiszony lub konserwowy.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przygotować tatara? Anna Lewandowska odpowiada

Anna Lewandowska zdradza sposób przygotowania idealnego tatara. Zgodnie z jej przepisem wołowinę umieszczamy na desce i drobno siekamy, a następnie przekładamy do miski, dodajemy łyżkę zimnej wody i wyrabiamy przez kilka minut. Później dodajemy oliwę z oliwek i znów wyrabiamy mięso. Kolejny krok to posiekanie cebuli i szczypiorku, a następnie dodanie ich do mięsa z łyżką musztardy i wszystko mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki tatara, a na wierzch wykładamy żółtko.

Jak pokroić wołowinę na tatara?

Wołowina na tatara powinna być drobno posiekana. Przede wszystkim warto zadbać o ostry nóż, ale też lekko zmrozić mięso przed przygotowaniem. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić mięso.

Więcej o: