Tatar to doskonała przystawka, która podana w prawidłowy sposób może być naprawdę wykwintnym daniem. I choć dodatki oraz formy podania mogą być różne, to niektóre rzeczy się nie zmieniają - świetniej jakości mięso, odrobina oleju oraz surowe żółtko.
Anna Lewandowska podzieliła się swoim sposobem na przygotowanie pysznego tatara. Jak twierdzi, sekret tkwi w tym, w jaki sposób przygotujemy mięso. Jej zdaniem mięso na tatara należy drobno siekać, a nie mielić. Dodaje również, że do mięsa powinniśmy dodać też łyżkę zimnej wody, musztardę i oliwę z oliwek.
Składniki:
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Anna Lewandowska zdradza sposób przygotowania idealnego tatara. Zgodnie z jej przepisem wołowinę umieszczamy na desce i drobno siekamy, a następnie przekładamy do miski, dodajemy łyżkę zimnej wody i wyrabiamy przez kilka minut. Później dodajemy oliwę z oliwek i znów wyrabiamy mięso. Kolejny krok to posiekanie cebuli i szczypiorku, a następnie dodanie ich do mięsa z łyżką musztardy i wszystko mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki tatara, a na wierzch wykładamy żółtko.
Wołowina na tatara powinna być drobno posiekana. Przede wszystkim warto zadbać o ostry nóż, ale też lekko zmrozić mięso przed przygotowaniem. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić mięso.