Fafernuchy - kurpiowskie "podgryzajki" nie tylko do piwa. Jak zrobić chrupiące ciasteczka? Ważny jest pieprz

Fafernuchy. Pod tą intrygującą nazwą kryją się chrupiące ciasteczka z marchewki, które w dawnych czasach serwowane były w okresie karnawału jako przekąska do piwa. Jak zrobić tradycyjne kurpiowskie fafernuchy? Nie możesz zapomnieć o pieprzu - ten składnik robi cały smak.

Więcej przepisów na przekąski karnawałowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Fafernuchy to ciasteczka popularne na Kurpiach i Mazurach, które w dawnej Polsce były serwowane jako przekąska do piwa, szczególnie w okresie karnawału. Przepis na fafernuchy jest bardzo prosty, lista składników jest krótka, a podstawą smaku jest... pieprz. Wypróbuj ten przepis i zobacz, czym w karnawale raczyli się nasi pradziadowie.

Fafernuchy - przepis na kurpiowskie ciasteczka 

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg mąki pszennej
  • ok. 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz ją także rozdrobnić w malakserze. 
  2. Marchewkę przełóż do garnuszka, dodaj cukier, wymieszaj i podgrzej tak, by warzywo puściło sok. 
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj marchewkę i łyżeczkę pieprzu. Całość zagnieć na ciasto, które w dotyku będzie przypominało kluski leniwe.
  4. Z ciasta odrywaj małe kawałki i formuj je w dłoniach w dowolne kształty lub utwórz z ciasta rulon i wycinka ciastka w kształcie kopytek.
  5. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej ciasteczka i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30-40 minut w zależności od wielkości.

Do fafernuchów możesz dodać także miód, cynamon, czy cukier waniliowy, jeśli wolisz ciasteczka na słodko. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.