Więcej przepisów na przekąski karnawałowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Fafernuchy to ciasteczka popularne na Kurpiach i Mazurach, które w dawnej Polsce były serwowane jako przekąska do piwa, szczególnie w okresie karnawału. Przepis na fafernuchy jest bardzo prosty, lista składników jest krótka, a podstawą smaku jest... pieprz. Wypróbuj ten przepis i zobacz, czym w karnawale raczyli się nasi pradziadowie.
Fafernuchy - przepis na kurpiowskie ciasteczka
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 kg mąki pszennej
- ok. 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania:
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz ją także rozdrobnić w malakserze.
- Marchewkę przełóż do garnuszka, dodaj cukier, wymieszaj i podgrzej tak, by warzywo puściło sok.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj marchewkę i łyżeczkę pieprzu. Całość zagnieć na ciasto, które w dotyku będzie przypominało kluski leniwe.
- Z ciasta odrywaj małe kawałki i formuj je w dłoniach w dowolne kształty lub utwórz z ciasta rulon i wycinka ciastka w kształcie kopytek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej ciasteczka i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30-40 minut w zależności od wielkości.
Do fafernuchów możesz dodać także miód, cynamon, czy cukier waniliowy, jeśli wolisz ciasteczka na słodko.