Dodaj do racuchów ten specjalny składnik z babcinych przepisów. Ich smak będzie tysiąc razy lepszy

Wiesz, jak zrobić wyśmienite racuchy? Z dodatkiem tego składnika będą rewelacyjne. Chodzi o dolanie do masy odrobiny spirytusu. Dzięki niemu twoje danie nabierze charakteru i będzie smakowało naprawdę wyjątkowo.

Racuchy są świetnym rozwiązaniem na zimowy obiad. Można przyrządzać je z różnymi owocami, jeść posypane cukrem pudrem albo polane sosem czekoladowym czy odrobiną miodu. W czym tkwi sekret doskonałych racuchów? Należy dodać do nich spirytusu.

Zobacz wideo

Przepis na racuchy. Z tym składnikiem będą miały wyjątkowy smak

Do przygotowania racuchów będziecie potrzebowali tylko kilku składników. Najważniejszy z nich to spirytus - dzięki niemu będą miały wyjątkowy smak.

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • szklanka letniego mleka,
  • 40 g drożdży,
  • jajko,
  • dwie łyżki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • kieliszek spirytusu,
  • olej do smażenia.

Wykonanie racuchów jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu

Przygotowanie:

  1. Połącz letnie mleko z drożdżami, łyżką cukru i pięcioma łyżkami mąki.
  2. Odstaw zaczym przykryty ścierką w ciepłe miejsce na kwadrans.
  3. Do miski przesiej resztę mąki, wbij jajko, dodaj cukier waniliowy i mleko, które zostało. Zagnieć ciasto rękami stopniowo dodając zaczyn. 
  4. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj do niej spirytus i zagniataj dalej, aby alkohol połączył się z ciastem. Przygotowane ciasto odstaw na godzinę. Powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
  5. Przygotuj patelnię. Racuchy nakładaj łyżką i smaż aż zarumienią się z obu stron. Zdejmuj je z patelni i układaj na talerzu. 
  6. Racuchy smakują najlepiej bezpośrednio po ich usmażeniu. Można podawać je z ulubionym dżemem, konfiturą czy marmoladą. Smakują równie dobrze z samym cukrem pudrem. 

Smacznego! 

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA