-
Haps
-
Jak przygotować
- Dodaj do racuchów ten składnik z babcinych przepisów. Ich smak będzie tysiąc razy lepszy
Dodaj do racuchów ten specjalny składnik z babcinych przepisów. Ich smak będzie tysiąc razy lepszy
Wiesz, jak zrobić wyśmienite racuchy? Z dodatkiem tego składnika będą rewelacyjne. Chodzi o dolanie do masy odrobiny spirytusu. Dzięki niemu twoje danie nabierze charakteru i będzie smakowało naprawdę wyjątkowo.
Racuchy są świetnym rozwiązaniem na zimowy obiad. Można przyrządzać je z różnymi owocami, jeść posypane cukrem pudrem albo polane sosem czekoladowym czy odrobiną miodu. W czym tkwi sekret doskonałych racuchów? Należy dodać do nich spirytusu.
Przepis na racuchy. Z tym składnikiem będą miały wyjątkowy smak
Do przygotowania racuchów będziecie potrzebowali tylko kilku składników. Najważniejszy z nich to spirytus - dzięki niemu będą miały wyjątkowy smak.
Składniki:
- pół kilo mąki pszennej,
- szklanka letniego mleka,
- 40 g drożdży,
- jajko,
- dwie łyżki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- kieliszek spirytusu,
- olej do smażenia.
Wykonanie racuchów jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu
Przygotowanie:
- Połącz letnie mleko z drożdżami, łyżką cukru i pięcioma łyżkami mąki.
- Odstaw zaczym przykryty ścierką w ciepłe miejsce na kwadrans.
- Do miski przesiej resztę mąki, wbij jajko, dodaj cukier waniliowy i mleko, które zostało. Zagnieć ciasto rękami stopniowo dodając zaczyn.
- Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj do niej spirytus i zagniataj dalej, aby alkohol połączył się z ciastem. Przygotowane ciasto odstaw na godzinę. Powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
- Przygotuj patelnię. Racuchy nakładaj łyżką i smaż aż zarumienią się z obu stron. Zdejmuj je z patelni i układaj na talerzu.
- Racuchy smakują najlepiej bezpośrednio po ich usmażeniu. Można podawać je z ulubionym dżemem, konfiturą czy marmoladą. Smakują równie dobrze z samym cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl