Tłusty czwartek to wyjątkowa okazja do tego, aby zasmakować pączków pełnych konfitur i słodkiego nadzienia. Oprószone cukrem pudrem lub polane słodkim lukrem jeszcze bardziej zachęcają do ich skosztowania. Oprócz znanych nam pączków wiele osób sięga również po faworki, które inaczej nazywamy chrustem. Idealnie kruche ciasto, złoty kolor i pierzynka zrobiona z cukru pudru. Tak właśnie można opisać ten słodycz. Nic więc dziwnego, że jest tak uwielbiany. Jednak wiele osób nie decyduje się na jego przygotowanie ze względu na długi czas przygotowania. Na szczęście istnieje przepis na chrust, który można zrobić w ekspresowym tempie.
Receptura na ten przysmak pochodzi z "Kucharka litewska" Wincenty Zawadzkiej. Książka ta została wydana po raz pierwszy w 1854 roku, a więc przepis ma już ponad 170 lat. Dalej używany jest przez wiele osób, które cenią sobie tradycyjne smaki.
Przygotowanie chrustów w tej wersji jest proste, a autorka przepisu radzi, aby wykorzystać do niego cieniutki lejek. Dzięki temu wysmażone chrusty będą odpowiednio chrupkie. Dodatkowo w oryginalnym przepisie możne przeczytać, że autorka używa wina. Jednak bez problemu ten składnik można zastąpić mlekiem.
Składniki
Sposób przygotowania