Ten przepis na chrust ma prawie 170 lat. Bez brudzenia rąk i wałkowania ciasta

Faworki to ulubiona przekąska wielu ludzi, którzy obchodzą tłusty czwartek. Co, gdy ma się ochotę na ten przysmak, ale nie ma za wiele czasu? Najlepiej wtedy sięgnąć po sprawdzony przepis na chrusty z lejka. Ich przygotowanie jest ekspresowe.

Tłusty czwartek to wyjątkowa okazja do tego, aby zasmakować pączków pełnych konfitur i słodkiego nadzienia. Oprószone cukrem pudrem lub polane słodkim lukrem jeszcze bardziej zachęcają do ich skosztowania. Oprócz znanych nam pączków wiele osób sięga również po faworki, które inaczej nazywamy chrustem. Idealnie kruche ciasto, złoty kolor i pierzynka zrobiona z cukru pudru. Tak właśnie można opisać ten słodycz. Nic więc dziwnego, że jest tak uwielbiany. Jednak wiele osób nie decyduje się na jego przygotowanie ze względu na długi czas przygotowania. Na szczęście istnieje przepis na chrust, który można zrobić w ekspresowym tempie.

Receptura na ten przysmak pochodzi z "Kucharka litewska" Wincenty Zawadzkiej. Książka ta została wydana po raz pierwszy w 1854 roku, a więc przepis ma już prawie 170 lat. Dalej używany jest przez wiele osób, które cenią sobie tradycyjne smaki.

Przygotowanie chrustów w tej wersji jest proste, a autorka przepisu radzi, aby wykorzystać do niego cieniutki lejek. Dzięki temu wysmażone chrusty będą odpowiednio chrupkie. Dodatkowo w oryginalnym przepisie możne przeczytać, że autorka używa wina. Jednak bez problemu ten składnik można zastąpić mlekiem.

Przepis na lane chrusty

Składniki

  • 4 jajka,
  • 170 ml mleka,
  • 5 łyżek mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta cynamonu,
  • tłuszcz do smażenia.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzej tłuszcz.
  2. W tym czasie oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij wraz z cukrem na sztywną pianę.
  3. Mąkę przesiej do miski, dodaj cynamon, żółtka i stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając.
  4. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj do powstania jednolitej masy. 
  5. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły wyciskaj do niego masę, formując ją w różne kształty.
  6. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmij na ręcznik papierowy do odsączenia. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.