Idea polegająca na przygotowaniu szybkiego dania obiadowego wcale nie musi oznaczać utraty jakości posiłku. Wręcz przeciwnie - różnorodność dostępnych przepisów sprawia, że przy niewielkim nakładzie pracy przygotowujemy przepyszne potrawy dla całej rodziny.
Pierwsza z propozycji dotyczy klasycznego szybkiego obiadu rodem z włoskiej kuchni, czyli makaronu z kurczakiem i pesto. Choć nie jest to danie jednogarnkowe, to potrawa ta jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a jej walory smakowe sprawiają, że każdy z pewnością powtórzy ten przepis wiele razy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka płuczemy, suszymy i odcinamy zbędne błonki. Mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, a także doprawiamy startym ząbkiem czosnku. Mieszamy z łyżką oliwy i odstawiamy do marynowania. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Przy użyciu blendera miksujemy składniki na pesto, czyli jeden ząbek czosnku, liście bazylii, zrumienione na suchej patelni orzeszki, starty ser grana padano, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz. Na dobrze rozgrzanej oliwie obsmażamy kurczaka. Po uzyskaniu złocistego koloru, dodajemy pesto i gotowy makaron. Całość mieszamy, po czym nakładamy na talerze.
Drugi przepis, który przygotujemy w bardzo krótkim czasie to polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym. Jest to połączenie dość popularne, jednak każda gospodyni przyprawi danie nieco inaczej. W tym przypadku również nie musimy spędzać wielu minut w kuchni, a uzyskany efekt posmakuje wszystkim domownikom.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Polędwiczki kroimy w 2 cm plastry, które lekko rozbijamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Polędwiczki należy krótko obsmażyć z obu stron. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, startego na grubych oczkach selera i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.
Do patelni dolewamy gorący bulion, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 40 minut do miękkości mięsa. W międzyczasie przewracamy mięso na drugą stronę i dodajemy koperek. Śmietankę mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru z mięsa, a następnie dolewamy do garnka i podgrzewamy.
Jeśli jeszcze bardziej chcemy sobie ułatwić sprawę i przyrządzić szybki obiad tylko w jednym garnku, świetnym pomysłem jest gulasz węgierski z ziemniakami . Przy niewielkim nakładzie pracy przygotujemy pyszny posiłek dla całej rodziny.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę o grubości 3 cm, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Cebulę, paprykę, marchewkę, pieczarki i ziemniaki kroimy w małą kostkę lub plastry - zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Mięso podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Do zarumienionego mięsa dodajemy warzywa i krótko przesmażamy całość razem.
Do garnka dodajemy paprykę słodką, paprykę wędzoną, kminek, majeranek i pieprz, po czym chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat i ponownie chwilę smażymy. Następnie dolewamy 600 ml wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Zobacz też: Cztery pomysły na szybki obiad z mięsem mielonym. Te przepisy wykonasz w mniej niż 30 minut