Szybkie danie obiadowe i jednogarnkowe posiłki dla całej rodziny

Zwykle nie mamy zbyt wiele czasu na przyrządzenie obiadu. Natłok obowiązków w ciągu dnia, zmęczenie po kilku godzinach pracy i liczne zajęcia dodatkowe skutecznie zniechęcają nas do przygotowywania skomplikowanych posiłków. Na szczęście istnieją przepisy na szybkie dania obiadowe, dzięki którym przyrządzimy pyszne i pożywne posiłki. Przepisy, które ułatwią nam życie.

Idea polegająca na przygotowaniu szybkiego dania obiadowego wcale nie musi oznaczać utraty jakości posiłku. Wręcz przeciwnie - różnorodność dostępnych przepisów sprawia, że przy niewielkim nakładzie pracy przygotowujemy przepyszne potrawy dla całej rodziny.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis Wybierz serwis

Propozycje szybkich dań obiadowych

Pierwsza z propozycji dotyczy klasycznego szybkiego obiadu  rodem z włoskiej kuchni, czyli makaronu z kurczakiem i pesto. Choć nie jest to danie jednogarnkowe, to potrawa ta jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a jej walory smakowe sprawiają, że każdy z pewnością powtórzy ten przepis wiele razy.

Składniki:

  • 1 podwójny filet kurczaka,
  • 300 g makaronu penne,
  • 50 g orzeszków pinii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g sera grana padano,
  • 1 doniczka bazylii,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka płuczemy, suszymy i odcinamy zbędne błonki. Mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, a także doprawiamy startym ząbkiem czosnku. Mieszamy z łyżką oliwy i odstawiamy do marynowania. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Przy użyciu blendera miksujemy składniki na pesto, czyli jeden ząbek czosnku, liście bazylii, zrumienione na suchej patelni orzeszki, starty ser grana padano, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz. Na dobrze rozgrzanej oliwie obsmażamy kurczaka. Po uzyskaniu złocistego koloru, dodajemy pesto i gotowy makaron. Całość mieszamy, po czym nakładamy na talerze.

Szybkie danie obiadowe z mięsem wieprzowym

Drugi przepis, który przygotujemy w bardzo krótkim czasie to polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym. Jest to połączenie dość popularne, jednak każda gospodyni przyprawi danie nieco inaczej. W tym przypadku również nie musimy spędzać wielu minut w kuchni, a uzyskany efekt posmakuje wszystkim domownikom.

Składniki:

  • 800 g polędwiczki wieprzowej,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 4 łyżki śmietanki 12% lub 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pół cebuli,
  • 200 g selera,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 1 liść laurowy,
  • 4 łyżki posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Polędwiczki kroimy w 2 cm plastry, które lekko rozbijamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Polędwiczki należy krótko obsmażyć z obu stron. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, startego na grubych oczkach selera i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.

Do patelni dolewamy gorący bulion, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 40 minut do miękkości mięsa. W międzyczasie przewracamy mięso na drugą stronę i dodajemy koperek. Śmietankę mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru z mięsa, a następnie dolewamy do garnka i podgrzewamy.

Szybkie danie jednogarnkowe na obiad

Jeśli jeszcze bardziej chcemy sobie ułatwić sprawę i przyrządzić szybki obiad tylko w jednym garnku, świetnym pomysłem jest gulasz węgierski z ziemniakami . Przy niewielkim nakładzie pracy przygotujemy pyszny posiłek dla całej rodziny.

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 papryki zielone,
  • 2 cebule,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 4 pieczarki średniej wielkości,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek.

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę o grubości 3 cm, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Cebulę, paprykę, marchewkę, pieczarki i ziemniaki kroimy w małą kostkę lub plastry - zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Mięso podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Do zarumienionego mięsa dodajemy warzywa i krótko przesmażamy całość razem.

Do garnka dodajemy paprykę słodką, paprykę wędzoną, kminek, majeranek i pieprz, po czym chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat i ponownie chwilę smażymy. Następnie dolewamy 600 ml wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Zobacz też: Cztery pomysły na szybki obiad z mięsem mielonym. Te przepisy wykonasz w mniej niż 30 minut

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.