-
Haps
-
Jak przygotować
- Kapuśniak. Przepis na tradycyjną zupę, która doda energii zimą. Mięsna wkładka podkreśli jej smak
Kapuśniak. Przepis na tradycyjną zupę, która doda energii zimą. Mięsna wkładka podkreśli jej smak
Podajemy przepis na kapuśniak. Ta klasyczna polska zupa z kapusty kiszonej doda energii zimą i rozgrzeje w chłodne dni. Zrobiona na żeberkach wieprzowych będzie miała fenomenalny smak. Jej przygotowanie zajmie około dwóch godzin.
Kapuśniak to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Aby miała intensywny smak, należy dodać do niej odpowiednie ilości przypraw. Najlepiej smakuje ugotowana na żeberkach wieprzowych. Kapuśniak nie jest trudny w przygotowaniu, ale jego wykonanie może zająć dość dużo czasu. Przedstawiamy przepis na zupę z kapusty kiszonej.
Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę pełną wspaniałego smaku
Składniki:
- pół kilo żeberek wieprzowych,
- duża cebula,
- dwie średniej wielkości marchwie,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- pięć ziaren ziela angielskiego,
- trzy liście laurowe,
- 30 dag kiszonej kapusty,
- 10 dag boczku wędzonego,
- mały słoik koncentratu pomidorowego,
- pół kilo ziemniaków,
- łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Rewelacyjna zupa pełna witamin. Sprawdzi się zimową porą
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Opłucz mięso, umieść je w garnku, zalej wodą i zagotuj. Do garnka dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Całość powinna gotować się na najmniejszym ogniu przez około godzinę.
- Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze części. Zalej ją wodą i gotuj przez około pół godziny aż zrobi się miękka.
- W tym czasie umyj marchew, pietruszkę i seler. Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.
- Przygotuj patelnię. Smaż startą marchew, seler i pietruszkę przez kilka minut. Dolej do warzyw pół szklanki wody i gotuj je przez kolejne kilka minut.
- Boczek pokrój w kostkę i smaż do zrumienienia.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
- Do mięsnego wywaru dodaj ziemniaki, boczek i łyżeczkę soli. Gotuj całość aż ziemniaki zmiękną. Dodaj do całości przesmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, pieprz i majeranek. Całość gotuj przez następne dziesięć minut.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl