Kapuśniak. Przepis na tradycyjną zupę, która doda energii zimą. Mięsna wkładka podkreśli jej smak

Podajemy przepis na kapuśniak. Ta klasyczna polska zupa z kapusty kiszonej doda energii zimą i rozgrzeje w chłodne dni. Zrobiona na żeberkach wieprzowych będzie miała fenomenalny smak. Jej przygotowanie zajmie około dwóch godzin.

Kapuśniak to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Aby miała intensywny smak, należy dodać do niej odpowiednie ilości przypraw. Najlepiej smakuje ugotowana na żeberkach wieprzowych. Kapuśniak nie jest trudny w przygotowaniu, ale jego wykonanie może zająć dość dużo czasu. Przedstawiamy przepis na zupę z kapusty kiszonej.  

Zobacz wideo

Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę pełną wspaniałego smaku

Składniki:

  • pół kilo żeberek wieprzowych,
  • duża cebula,
  • dwie średniej wielkości marchwie,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • trzy liście laurowe,
  • 30 dag kiszonej kapusty,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • pół kilo ziemniaków,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Rewelacyjna zupa pełna witamin. Sprawdzi się zimową porą

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  2. Opłucz mięso, umieść je w garnku, zalej wodą i zagotuj. Do garnka dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Całość powinna gotować się na najmniejszym ogniu przez około godzinę.
  3. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze części. Zalej ją wodą i gotuj przez około pół godziny aż zrobi się miękka.
  4. W tym czasie umyj marchew, pietruszkę i seler. Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.
  5. Przygotuj patelnię. Smaż startą marchew, seler i pietruszkę przez kilka minut. Dolej do warzyw pół szklanki wody i gotuj je przez kolejne kilka minut.  
  6. Boczek pokrój w kostkę i smaż do zrumienienia.
  7. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
  8. Do mięsnego wywaru dodaj ziemniaki, boczek i łyżeczkę soli. Gotuj całość aż ziemniaki zmiękną. Dodaj do całości przesmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, pieprz i majeranek. Całość gotuj przez następne dziesięć minut. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.