Oponki serowe. Przepis na deser posypany cukrem pudrem. Tak go robi babcia Zosia

Oponki serowe, przepis na niezwykły karnawałowy deser, który przywoła smaki z dzieciństwa. W końcu to często właśnie nasze babcie pichciły w kuchni różne pyszności, których zapach i smak zapamiętaliśmy i który doskonale nam się kojarzy. Jak go odtworzyć, by poczuć się jak za dawnych lat? Oto wyjątkowy przepis babci Zosi.
Zobacz wideo Pieczone oponki [HAPS KIDS]

Oponki serowe to proste i dosyć szybkie tradycyjne danie kuchni polskiej, które znamy od lat. Niegdyś przyrządzały je głównie babcie. Dziś przepisu poszukuje każdy, kto choć raz zjadł te pyszności. Jak je przygotować? Wykorzystajcie sprawdzony przepis babci Zosi.

Tradycyjne oponki serowe. Przepis babci Zosi

Podstawą udanych wypieków zawsze są składniki najlepszej jakości. Dlatego zanim zabierzemy się za robienie tradycyjnych, babcinych oponek z serem, warto przeanalizować listę zakupów. Po pierwsze jajka - używajmy tylko tych ze sprawdzonego źródła, a jeżeli nie mamy takiej możliwości, to w sklepach wybierajmy jaja od kur z wolnego wybiegu. Wbrew pozorom kwestia doboru półproduktów wpływa na ostateczny smak każdego dania. A skoro oponki mają być jak dawniej, należy zaopatrzyć się w naturalne składniki.

Składniki:

  • pół kg tłustego twarogu,
  • pół kg mąki pszennej,
  • 4 żółtka dużych jaj,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki spirytusu 10 proc.,
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól,
  • cukier puder,
  • smalec do smażenia.

Oponki serowe możemy smażyć także na oleju rzepakowym. Ważne, aby robić to na głębokim tłuszczu. Smalec jest tradycyjną formą, która podkreśla smak słodkiego wypieku.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Oponki serowe babci Zosi. Przepis krok po kroku

  1. Do wysokiego naczynia wrzucamy ser. Blendujemy go na gładką masę. Możemy także zmielić go w młynku do mięsa, aby zachować tradycyjny zwyczaj wykonywania oponek.
  2. Do zmielonego sera dodajemy śmietanę, jajka, szczyptę soli oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy i wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy serowej. Wlewamy spirytus. 
  4. Wyrabiamy jednolite ciasto, do momentu połączenia się składników.
  5. Na oczyszczony blat lub specjalną stolnicę wysypujemy nieco mąki. Ciasto na oponki dzielimy na dwie części. 
  6. Pierwszą część rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Natomiast przy użyciu dowolnej zakrętki robimy otwór w środku, aby powstał kształt typowej oponki.
  7. Do wysokiego garnka wrzucamy smalec lub wlewamy olej. Podgrzewamy.
  8. Na gorący tłuszcz wrzucamy wykrojone oponki i obsmażamy z dwóch stron, aż będą złociste.
  9. Następnie wyciągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  10. Kiedy oponki serowe ostygną, oprószamy je cukrem pudrem. Gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.