Uczestniczka MasterChefa zdradziła przepis na idealnie kremową zupę. To zasługa jednego składnika

Zupa gyros to perfekcyjna odmiana dla standardowych zup, które przygotowujemy na obiad. Ta z przepisu Natalii Maszkowskiej jest idealnie kremowa. Wszystko za sprawą jednego kładnika.

Natalia Maszkowska to uczestniczka popularnego programu kulinarnego MasterChef. Po udziale w nim dzieli się swoim doświadczeniem i świeżym spojrzeniem na kuchnię na swoim profilu na TikToku. Niedawno zainspirowała widzów przepisem, który może wykonać każdy, ponieważ jest błyskawiczny i banalnie prosty. Mowa tu o zupie gyros, która dzięki mascarpone jest obłędnie kremowa.

Przepis na zupę gyros Natalii Maszkowskiej

Składniki:

  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 litr bulionu,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • pół cebuli,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka kukurydzy,
  • 7 g koncentratu pomidorowego,
  • 3 g przyprawy gyros,
  • pieprz,
  • sól,
  • 15 ml oliwy z oliwek,
  • 2 g suszonej bazylii,
  • 250 g mascarpone,
  • pieprz cayenne (ilość zależy od pożądanego poziomu ostrości).
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i umieść w większej misce.
  2. Dolej do niego oliwę, sok z cytryny, a także wsyp przyprawę gyros, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
  3. Cebulę obierz, przekrój na pół i jedną część posiekaj w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż warzywo do uzyskania lekko złotego koloru. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Papryki pokrój w paseczki i dodaj do cebuli i czosnku. Całość podsmaż, a następnie umieść w garnku.
  5. Na tej samej patelni, na której smażyły się warzywa, podsmaż kurczaka. Przełóż go do garnka, bez zbędnego tłuszczu.
  6. Do składników dodaj odsączoną z wody kukurydzę z puszki, koncentrat pomidorowy i passatę. Zalej wszystko bulionem i gotuj na średnim ogniu.
  7. Na koniec dodaj serek mascarpone i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem szczypiorkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.