-
Haps
-
Jak przygotować
- Uczestniczka MasterChefa zdradziła przepis na idealnie kremową zupę. To zasługa jednego składnika
Uczestniczka MasterChefa zdradziła przepis na idealnie kremową zupę. To zasługa jednego składnika
Zupa gyros to perfekcyjna odmiana dla standardowych zup, które przygotowujemy na obiad. Ta z przepisu Natalii Maszkowskiej jest idealnie kremowa. Wszystko za sprawą jednego kładnika.
Natalia Maszkowska to uczestniczka popularnego programu kulinarnego MasterChef. Po udziale w nim dzieli się swoim doświadczeniem i świeżym spojrzeniem na kuchnię na swoim profilu na TikToku. Niedawno zainspirowała widzów przepisem, który może wykonać każdy, ponieważ jest błyskawiczny i banalnie prosty. Mowa tu o zupie gyros, która dzięki mascarpone jest obłędnie kremowa.
Przepis na zupę gyros Natalii Maszkowskiej
Składniki:
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 litr bulionu,
- 700 ml passaty pomidorowej,
- pół cebuli,
- sok z połówki cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka kukurydzy,
- 7 g koncentratu pomidorowego,
- 3 g przyprawy gyros,
- pieprz,
- sól,
- 15 ml oliwy z oliwek,
- 2 g suszonej bazylii,
- 250 g mascarpone,
- pieprz cayenne (ilość zależy od pożądanego poziomu ostrości).
Zobacz wideo
Sałatka gyros. Przepis krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę i umieść w większej misce.
- Dolej do niego oliwę, sok z cytryny, a także wsyp przyprawę gyros, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Cebulę obierz, przekrój na pół i jedną część posiekaj w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż warzywo do uzyskania lekko złotego koloru. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Papryki pokrój w paseczki i dodaj do cebuli i czosnku. Całość podsmaż, a następnie umieść w garnku.
- Na tej samej patelni, na której smażyły się warzywa, podsmaż kurczaka. Przełóż go do garnka, bez zbędnego tłuszczu.
- Do składników dodaj odsączoną z wody kukurydzę z puszki, koncentrat pomidorowy i passatę. Zalej wszystko bulionem i gotuj na średnim ogniu.
- Na koniec dodaj serek mascarpone i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem szczypiorkiem.