Wygląda jak klasyczna szarlotka, lecz odróżnia ją jeden szczegół. To ciasto, a w nim główny składnik obiadu

Szarlotka to deser, po który sięga się bardzo często. Kruche ciasto, aromatyczne nadzienie, a to wszystko dopełnia kruszonka, która znajduje się na wierzchu. Ten przepis różni się od klasyka, którego znamy. Wszystko przez jeden dodatek.

Ta szarlotka to nowa odsłona tradycyjnego wypieku. Nadzienie, które jest aromatycznie cynamonowe, wykonuje się tak samo, jak zawsze. Jednak to ciasto sprawia, że wypiek wyróżnia się na tle innych. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Duży udział ziemniaków. Dzięki temu, że są głównym dodatkiem, ciasto może być na zewnątrz chrupkie, a w środku dalej miękkie i elastyczne.

Przepis na szarlotkę ziemniaczaną

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g masła,
  • 60 g cukru.

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 galaretki jabłkowe.
Zobacz wideo Szarlotka królewska

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Następnie odcedź, ostudź i przemiel przez praskę do ziemniaków.
  2. Do większej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wsyp cukier, dodaj masło, a także jajka. Całość zagnieć na jednolite ciasto, a następnie podziel na 3 równe części.
  3. Jedną część owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Dwiema pozostałymi wyklej dno foremki. Następnie umieść formę w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 20 minut.

Sposób przygotowania nadzienia:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne i ponownie drobno pokrój owoce.
  2. Kawałki umieść w misce, posyp cynamonem, cukrem oraz wsyp proszek z galaretek. Dokładnie wymieszaj i równomiernie wyłóż wypieczony spód.
  3. Na końcu wyjmij ciasto znajdujące się w zamrażarce i zetrzyj je na tarce po całości rozłożonych owoców.
  4. Tak przygotowane ciasto ponownie włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
  5. Gotowy wypiek udekoruj cukrem pudrem i podawaj na ciepło z gałką lodów.
Więcej o: