Kluski lane, lane kluski, kluseczki, nazw jest wiele, ale smak zawsze ten sam. Kiedy przygotowujemy potrawę z dzieciństwa, zależy nam, aby w stu procentach odtworzyć dawną postać dania, z jej aromatem, kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Jak to zrobić? Szukajmy przepisów naszych babć.
Lane kluseczki są uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Wszystko za sprawą ich delikatnej struktury oraz lekkostrawnej postaci. Ich uniwersalność sprawia, że idealnie komponują się zarówno z wytrawnym sosem, czy zupą, jak i z owocami. Przygotowanie klusków lanych jest proste i nie zajmuje dużo czasu.
Jednak bardzo istotna jest konsystencja ciasta. To ona gwarantuje, że kluseczki nie rozpadną się podczas gotowania, lub będą zbyt twarde. Kluczem są odpowiednie proporcje. Oto przepis babci Marysi:
Składniki:
Ważną informacją dla wszystkich nietolerujących glutenu jest fakt, iż na rynku można znaleźć wiele specjalnych mieszanek przeznaczonych właśnie do wyrabiania kluseczków, czy smażenia naleśników. W ten sposób, po tradycyjne danie kuchni polskiej może sięgnąć cała rodzina.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Gotowe lane kluseczki przekładamy na głęboki talerz. Zalewamy zupą lub zblendowanymi owocami i obiad gotowy.