Sos beszamelowy - uniwersalny dodatek do wielu potraw. Wyrazisty smak i aksamitna konsystencja

Przedstawiamy bardzo prosty przepis na sos beszamelowy. Ten wszechstronny dodatek do dań ma intensywny smak, a jego struktura jest delikatna i jedwabista. Sprawdzi się w zapiekankach warzywnych i makaronowych.

Sos beszamelowy to podstawa różnych dań. Można dodawać go do makaronów, zapiekanek i mięs. Poza tym smakuje wyśmienicie z gotowanymi warzywami. Jak zrobić prawdziwy sos beszamelowy? Przedstawiamy jeden z najlepszych przepisów na ten smakowity dodatek do potraw.  

Zobacz wideo

Przepis na sos beszamelowy. Idealny do makaronów, warzyw i mięs

Do przygotowania sosu beszamelowego będziecie potrzebowali mleka, mąki, masła oraz przypraw: gałki muszkatołowej, liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli i pieprzu do smaku.

Składniki:

  • pół litra mleka,
  • ćwierć szklanki mąki pszennej,
  • trzy łyżki masła,
  • pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • trzy liście laurowe,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie suszone chili w proszku.

Sos beszamelowy robi się w bardzo prosty sposób. Sprawdzi się w wielu daniach

Aby przyrządzić prawidłowo sos beszamelowy, należy trzymać się ściśle poniższych wskazówek. Najważniejsze to ciągle mieszać składniki, aby sos stał się jednolity i miał aksamitną konsystencję. Przyprawy należy dodać dopiero na sam koniec jego przyrządzania.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Zagotuj całość i odstaw do wystudzenia.
  2. Przełóż masło do rondla i zrumień je. Wsyp mąkę i mieszaj, aby powstała zasmażka. Zestaw rondel z ognia.
  3. Przestudzone mleko wlewaj do rondla i mieszaj aż powstanie gładka konsystencja.
  4. Rondel z sosem postaw na małym ogniu i podgrzewaj go przez kilka minut. Sos powinien zrobić się gęsty. Uwaga. Nie wolno dopuścić do jego zagotowania.
  5. Na koniec sos beszamelowy dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie wymieszaj całość i gotowe! 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.