Sos beszamelowy to podstawa różnych dań. Można dodawać go do makaronów, zapiekanek i mięs. Poza tym smakuje wyśmienicie z gotowanymi warzywami. Jak zrobić prawdziwy sos beszamelowy? Przedstawiamy jeden z najlepszych przepisów na ten smakowity dodatek do potraw.
Przepis na sos beszamelowy. Idealny do makaronów, warzyw i mięs
Do przygotowania sosu beszamelowego będziecie potrzebowali mleka, mąki, masła oraz przypraw: gałki muszkatołowej, liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli i pieprzu do smaku.
Składniki:
- pół litra mleka,
- ćwierć szklanki mąki pszennej,
- trzy łyżki masła,
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
- trzy liście laurowe,
- cztery ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie suszone chili w proszku.
Sos beszamelowy robi się w bardzo prosty sposób. Sprawdzi się w wielu daniach
Aby przyrządzić prawidłowo sos beszamelowy, należy trzymać się ściśle poniższych wskazówek. Najważniejsze to ciągle mieszać składniki, aby sos stał się jednolity i miał aksamitną konsystencję. Przyprawy należy dodać dopiero na sam koniec jego przyrządzania.
Przygotowanie:
- Do garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Zagotuj całość i odstaw do wystudzenia.
- Przełóż masło do rondla i zrumień je. Wsyp mąkę i mieszaj, aby powstała zasmażka. Zestaw rondel z ognia.
- Przestudzone mleko wlewaj do rondla i mieszaj aż powstanie gładka konsystencja.
- Rondel z sosem postaw na małym ogniu i podgrzewaj go przez kilka minut. Sos powinien zrobić się gęsty. Uwaga. Nie wolno dopuścić do jego zagotowania.
- Na koniec sos beszamelowy dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie wymieszaj całość i gotowe!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl