Przepis na szybki obiad. Kurczak w sosie śmietanowo-paprykowym i surówka z rukoli. To połączenie na medal

Przepis na szybki obiad to rozwiązanie dla całej rodziny. Sprawdzi się, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu, ale chcemy zjeść coś na gorąco. Najczęściej jest to makaron lub ryż z sosem, jednak jeśli chcemy nieco przełamać nudę, warto przyrządzić kurczaka w sosie śmietanowo-paprykowym.
Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Przepis na szybki obiad to temat, który powraca coraz częściej. Wszystko za sprawą dużej ilości obowiązków i braku czasu. Aby danie było nie tylko proste w wykonaniu, ale także smaczne, proponujemy przyrządzenie kurczaka w sosie śmietanowo-paprykowym. Dodatek rukoli nada całości świeżości i lekkości.

Kurczak w sosie śmietanowo-paprykowym. Przepis na szybki obiad

Szybki obiad nie musi być nudny. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest makaron podawany z sosem zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. Jeśli jednak poszukujemy innych rozwiązań, warto skorzystać na poniższego przepisu.

Składniki:

  • 4 podwójne piersi z kurczaka,
  • papryka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • czarny pieprz,
  • paczka rukoli,
  • duży pomidor,
  • oliwki (opcjonalnie),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • olej rzepakowy.

Jeśli mamy w domu dowolne orzechy, ser pleśniowy, lub twaróg można dodać takie składniki do surówki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szybki obiad. Przepis krok po kroku

  1. Drób oczyszczamy i wrzucamy do wysokiego naczynia. 
  2. Do kubka wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego, wsypujemy paprykę słodką, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  3. Marynatą smarujemy dokładnie piersi z kurczaka i smażymy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
  4. Do mięsa dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz paprykę. Podlewamy szklanką wody. Przykrywamy i dusimy przez około 10 minut.
  5. Po tym czasie wlewamy śmietankę kremówkę. Przyprawiamy do smaku.
  6. Rukolę myjemy w zimnej wodzie, odsączamy i wrzucamy do miski. Pomidora siekamy drobno i przekładamy do rukoli, dodajemy orzechy oraz oliwki. Przyprawiamy do smaku. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzch kładziemy ser pleśniowy lub twaróg.
Więcej o:
Copyright © Agora SA