Ten rodzaj przysmaku ma z pewnością długą historię, a każdy z nas może o nim co nieco powiedzieć. To właśnie to danie kojarzy się wielu z wakacyjną swawolą, a także letnimi obiadami u babci. To ona potrafiła przygotować je najlepiej, a w dodatku zawsze wiedziała jakie dodatki do nich dodać.
Dla jakiejś grupy najsmaczniejsze mogą okazać się te kluski, które serwowane są z wytrawnymi dodatkami. Natomiast u niektórych przygotowywano je jedynie na słodko.
Nieważne co je oprószało, zawsze wychodziły perfekcyjnie. Co zatem jest sekretem babć, które wykonywały je bezbłędnie? Zdecydowanie proporcje składników.
Powód dlaczego przygotowane przez nas kluski nie przypominają w smaku tych, które wspominamy z dziecięcych lat może być jeden. To przede wszystkim nieodpowiednie proporcje dodawanych składników. Jeśli dodamy do ciasta zbyt wiele mąki, po ugotowaniu mogą się one okazać twarde jak skała. Natomiast jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, gotowane kluski będę rozpadać się po wyjęciu z wody. Aby wyszły one na miarę tych babcinych musimy przypilnować, aby ciasto było średniej gęstości, a składniki były dodane w odpowiednich ilościach.
Składniki
Sposób przygotowania