• Link został skopiowany

Kluski kładzione babci Marysi to smak dzieciństwa. Wyjdą tylko dzięki tym proporcjom

Kluski kładzione polane skwarkami lub roztopionym masełkiem, a do tego cebulka. Inni zaś pamiętają te obsypane cukrem i oblane śmietaną. Taki obraz tego dania na pewno przypomina wakacyjne chwile u dziadków. Babcia Marysia zdradziła jak zrobić ten przysmak w odpowiedni sposób.
Kluski kładzione zdj. ilustracyjne
Fot. Shutterstock, Dar1930

Ten rodzaj przysmaku ma z pewnością długą historię, a każdy z nas może o nim co nieco powiedzieć. To właśnie to danie kojarzy się wielu z wakacyjną swawolą, a także letnimi obiadami u babci. To ona potrafiła przygotować je najlepiej, a w dodatku zawsze wiedziała jakie dodatki do nich dodać.

Dla jakiejś grupy najsmaczniejsze mogą okazać się te kluski, które serwowane są z wytrawnymi dodatkami. Natomiast u niektórych przygotowywano je jedynie na słodko.

Nieważne co je oprószało, zawsze wychodziły perfekcyjnie. Co zatem jest sekretem babć, które wykonywały je bezbłędnie? Zdecydowanie proporcje składników.

Dlaczego kluski kładzione wychodzą niesmaczne?

Powód dlaczego przygotowane przez nas kluski nie przypominają w smaku tych, które wspominamy z dziecięcych lat może być jeden. To przede wszystkim nieodpowiednie proporcje dodawanych składników. Jeśli dodamy do ciasta zbyt wiele mąki, po ugotowaniu mogą się one okazać twarde jak skała. Natomiast jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, gotowane kluski będę rozpadać się po wyjęciu z wody. Aby wyszły one na miarę tych babcinych musimy  przypilnować, aby ciasto było średniej gęstości, a składniki były dodane w odpowiednich ilościach.

Zobacz wideo Chilli con carne z nachosami - turboaromatyczna, meksykańska potrawka

Przepis babci Marysi na kluski kładzione

Składniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miseczki wlej mleko oraz wsyp sól, wymieszaj.
  2. Następnie wbij jajko oraz wsyp przesianą przez sitko mąkę.
  3. Za pomocą miksera całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite, pozbawione grudek.
  4. W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżeczkę soli. Następnie łyżkę stołową zanurz w gotującej się wodzie, później nabierz na nią przygotowane ciasto. Włóż ją ponownie do gorącego płynu, od razu umieszczając w nim masę. Kształt klusek zawsze będzie wychodził inny, nie trzeba ich specjalnie formować. Powtórz czynność do momentu wykorzystania całego ciasta.
  5. Gotuj do chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. W trakcie gotowania delikatnie przemieszaj zawartość garnka, aby kluski nie przykleiły się do dna.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: