Jak zrobić lukier, aby był słodki, bez grudek i rozpływający się w ustach? Triki Ani Starmach

Jak zrobić lukier domowy do wypieków? Karnawał rozpoczął się na dobre. To idealny moment, aby uczcić ten czas pysznościami w postaci pączków. Jednak dla wielu pączek bez lukru to nie pączek.

Jak zrobić lukier do pączków? Oto i podpowiedź Ani Starmach

Jak zrobić lukier do pączków, aby były one jeszcze bardziej smaczne? W takich kwestiach warto poradzić się kulinarnych autorytetów. Chociaż lukier to mały dodatek, to jakże istotny dla wykończenia naszego kulinarnego dzieła. Zanim jednak przejdziemy do konkretnych przepisów i podpowiedzi, warto wspomnieć, że lukier możemy wykonać w różnych wariantach smakowych. O czym za chwilę sami się przekonacie. Jak zrobić lukier do pączków? Według Ani Starmach dobrze jest dodać odrobinę więcej wody lub soku z cytryny, aby był on nieco bardziej przezroczysty. Poniżej znajdziecie przykładowe proporcje.

Pączki z lukrem to jeden z tradycyjnych sposobów podawania pączków w Tłusty Czwartek i nie tylko.Pączki z lukrem to jeden z tradycyjnych sposobów podawania pączków w Tłusty Czwartek i nie tylko. zdjęcie ilustracyjne, Shutterstock

Lukier - jak zrobić? Oto potrzebne składniki:

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody lub soku z cytryny ewentualnie białek

Jak robi się lukier? Oto wykonanie: 

  1. Przesiej cukier puder przez sitko.
  2. Wsyp do naczynia.
  3. Dolewaj stopniowo wodę lub sok z cytryny. Ucieraj do czasu, aż lukier nabierze właściwej konsystencji.

Lukier będzie znakomitą ozdobą pączków, ciast, ciasteczek i innych smakowitości.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Lukier - jak się robi lukier czekoladowy lub owocowy? To prostsze niż myślisz

Jak się robi lukier o smaku czekolady? Czy można wykonać lukier smakowy? Oczywiście, że tak! Najważniejszą bazą lukru jest przede wszystkim cukier puder i woda lub sok z cytryny. Dodatki to już kwestia upodobań smakowych. Dodatki mogą być bardzo różne. Na przykład może być to:

  • kakao
  • sok z pomarańczy
  • ulubione przetarte owoce

Zasada wykonywania lukru jest taka sama. Wyrabiamy bazę i dokładamy dodatki.

Zobacz też: Pączki - przepis na karnawałowe smakołyki. Wyjdą delikatne i o idealnej konsystencji

Więcej o:
Copyright © Agora SA