Jak zrobić lukier do pączków, aby były one jeszcze bardziej smaczne? W takich kwestiach warto poradzić się kulinarnych autorytetów. Chociaż lukier to mały dodatek, to jakże istotny dla wykończenia naszego kulinarnego dzieła. Zanim jednak przejdziemy do konkretnych przepisów i podpowiedzi, warto wspomnieć, że lukier możemy wykonać w różnych wariantach smakowych. O czym za chwilę sami się przekonacie. Jak zrobić lukier do pączków? Według Ani Starmach dobrze jest dodać odrobinę więcej wody lub soku z cytryny, aby był on nieco bardziej przezroczysty. Poniżej znajdziecie przykładowe proporcje.
Lukier - jak zrobić? Oto potrzebne składniki:
Składniki:
Jak robi się lukier? Oto wykonanie:
Lukier będzie znakomitą ozdobą pączków, ciast, ciasteczek i innych smakowitości.
Jak się robi lukier o smaku czekolady? Czy można wykonać lukier smakowy? Oczywiście, że tak! Najważniejszą bazą lukru jest przede wszystkim cukier puder i woda lub sok z cytryny. Dodatki to już kwestia upodobań smakowych. Dodatki mogą być bardzo różne. Na przykład może być to:
Zasada wykonywania lukru jest taka sama. Wyrabiamy bazę i dokładamy dodatki.
Zobacz też: Pączki - przepis na karnawałowe smakołyki. Wyjdą delikatne i o idealnej konsystencji