Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania

Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Pączki z dodatkiem owocowej marmolady to jedne z najbardziej klasycznych propozycji podczas czwartkowego szaleństwa. Sprawdź, jak łatwo możesz je przyrządzić.

Przepis na dobre pączki z marmoladą - domowe, puszyste i rozpływające się w ustach

Przepis na dobre pączki z marmoladą to podstawa udanych wypieków. Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami. To doskonały moment, aby zaplanować menu. Oczywiście nie może obyć się bez pączków. Zwłaszcza tych domowej roboty. Pączkowe nadzienia mogą być bardzo różnorodne. Jednymi z najbardziej tradycyjnych pączków są oczywiście te z marmoladą. Poniżej receptura na pączki z marmoladą, które z łatwością wykonasz w domu.

Pączki z marmoladą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 14 g suchych drożdży
  • około 2-3 łyżek cukru
  • pół kilograma mąki pszennej
  • sól
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • 1 jajko + 4 oddzielne żółtka
  • około 5 łyżek masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • marmolada

Pączek (zdjęcie ilustracyjne)Pączek (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Podgrzej mleko. Ostudź.
  2. Wlej mleko do miski. Dodaj drożdże. Dołóż mąkę i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj i wstaw w metalowej misce do garnka z gorącą wodą. Odstaw na kwadrans.
  3. Przesiej pozostałą mąkę. Włóż do oddzielnego naczynia. Dołóż cukier waniliowy i sól.
  4. Utrzyj jajo z żółtkami. Dołóż 2 łyżki cukru. Utrzyj porządnie, aby nie było grudek, a konsystencja była aksamitna.
  5. Do miski z mąką wlej wcześniej przygotowane drożdże. Dodaj utarte jajka i wymieszaj.
  6. Wyrób ciasto.
  7. Do wyrobionego ciasta dołóż masło i spirytus. Zmiksuj dokładnie.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość.
  9. Przygotuj stolnicę, obsyp mąką.
  10. Zagnieć ciasto na stolnicy. Wykonaj z niego placki - pączki. Krążki pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 30 minut. Do krążków powkładaj marmoladę i zaklej dwa ze sobą.
  11. Smaż pączki partiami. Ważne, aby olej był bardzo dobrze rozgrzany. Uważaj, aby go nie przypalić.
  12. Pączki odcedź łyżką cedzakową.
  13. Podawaj z cukrem pudrem lub lukrem.

Mała wskazówka: Nadzienie można dodawać także po usmażeniu pączków. Warto użyć do tego specjalnej szprycy do nadziewania.

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Pączki z marmoladą - przepisy

Chcesz w 2023 roku zrobić najlepsze pączki z marmoladą? Przepisy mogą być tutaj naprawdę różne. Pączki możemy podawać z lukrem, cukrem pudrem, z pomarańczową skórą lub postawić na minimalizm. Ciekawym pomysłem będzie zastosowanie polewy czekoladowej do pączków, a na wierzchu można dodatkowo posypać je wiórkami kokosowymi.

Zobacz też: Jak zrobić lukier, aby był słodki, bez grudek i rozpływający się w ustach? Triki Ani Starmach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.