Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Faworki, czy inaczej chrusty to klasyka gatunku, której nie może zabraknąć podczas ostatniego tygodnia karnawału. Symbol słodkiej rozpusty smakuje najlepiej przygotowany według starej, babcinej receptury. Ta z kolei to przysłowiowa bułka z masłem - ważny jest jednak skład i zachowanie charakterystycznego kształtu.
Idealnie złociste, chrupiące i oprószone cukrem pudrem - tym charakteryzują się domowe faworki, które lubi niemal każdy. Choć królują na stołach szczególnie w okresie karnawału i tłustego czwartku, nic nie stoi na przeszkodzie, by była to słodycz podawana do porannej kawy. Sekret smaku tkwi w babcinej recepturze, a ta z kolei to jedynie proste, swojskie produkty i odpowiednie przygotowanie.
Słodki chrust wyjdzie perfekcyjnie, jeśli zadbamy o przygotowanie ciasta, ale także produkt, na którym je usmażymy. Jak głosi babcina metoda - nic nie zastąpi swojskiego smalcu. Kluczowe jest także dodanie odrobiny spirytusu i specjalne "zbijanie" ciasta, które gwarantuje chrupiący i delikatny efekt.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!