Zobacz wideo Galette z truskawkami
Błyskawiczne ciasto z owocami jest przepisem dla zapracowanych, ale także dla wszystkich, którzy nie lubią zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Jego zaletą jest także fakt, że można przygotować ten wypiek bez względu na porę roku. Warto sięgnąć po mrożone owoce.
Ciasto ucierane z owocami. Błyskawiczny deser
Błyskawiczne ciasto z mrożonymi owocami jest wilgotne, miękkie i pyszne. Jednak, aby wyszło idealne, a przede wszystkim, należy wybrać składniki najlepszej jakości. Ponadto wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego, zanim zabierzemy się za pieczenie, wyciągnijmy wcześniej jajka, a jeśli nie mamy czasu, to zalejmy je lekko ciepłą wodą i odstawmy na pięć minut, aby nieco się ogrzały.
Składniki:
- 5 jajek,
- 3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mrożonych truskawek,
- bułka tarta,
- cukier puder.
Kruszonka:
- szklanka mąki,
- pół szklanki cukru,
- 125 g masła.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Błyskawiczne ciasto ucierane z truskawkami. Sposób przygotowania
- Do wysokiej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy, aż powstanie kremowa jednolita masa.
- Podczas ucierania stopniowo wlewamy olej rzepakowy.
- W osobnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do mokrych składników. Mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy utarte ciasto i posypujemy bułką tartą.
- Na wierzch układamy mrożone truskawki lub inne ulubione owoce.
- Przygotowujemy kruszonkę. W misce łączymy wszystkie składniki. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców, aby powstały małe okruchy. Następnie przekładamy kruszonkę na placek.
- Błyskawiczne ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C w opcji góra-dół, bez termoobiegu.
- Po tym czasie wyciągamy wypiek i pozostawiamy do przestygnięcia.
Tak przygotowane ciasto ucierane z owocami przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.