Błyskawiczne ciasto z owocami i cukrem pudrem. Możesz użyć mrożonych truskawek lub borówek

Błyskawiczne ciasto to rozwiązanie, które sprawdzi się zawsze, gdy niezapowiedziani goście dzwonili, że zaraz wpadną na kawę. Jednak nie tylko, nasz przepis sprawi, że w ekspresowym tempie przyrządzimy pyszny deser, jeśli tylko będziemy mieć ochotę na coś słodkiego.
Zobacz wideo Galette z truskawkami

Błyskawiczne ciasto z owocami jest przepisem dla zapracowanych, ale także dla wszystkich, którzy nie lubią zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Jego zaletą jest także fakt, że można przygotować ten wypiek bez względu na porę roku. Warto sięgnąć po mrożone owoce.

Ciasto ucierane z owocami. Błyskawiczny deser

Błyskawiczne ciasto z mrożonymi owocami jest wilgotne, miękkie i pyszne. Jednak, aby wyszło idealne, a przede wszystkim, należy wybrać składniki najlepszej jakości. Ponadto wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego, zanim zabierzemy się za pieczenie, wyciągnijmy wcześniej jajka, a jeśli nie mamy czasu, to zalejmy je lekko ciepłą wodą i odstawmy na pięć minut, aby nieco się ogrzały.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mrożonych truskawek,
  • bułka tarta,
  • cukier puder.

Kruszonka:

  • szklanka mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 125 g masła.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Błyskawiczne ciasto ucierane z truskawkami. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy, aż powstanie kremowa jednolita masa.
  2. Podczas ucierania stopniowo wlewamy olej rzepakowy.
  3. W osobnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do mokrych składników. Mieszamy.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy utarte ciasto i posypujemy bułką tartą.
  5. Na wierzch układamy mrożone truskawki lub inne ulubione owoce.
  6. Przygotowujemy kruszonkę. W misce łączymy wszystkie składniki. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców, aby powstały małe okruchy. Następnie przekładamy kruszonkę na placek.
  7. Błyskawiczne ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C w opcji góra-dół, bez termoobiegu. 
  8. Po tym czasie wyciągamy wypiek i pozostawiamy do przestygnięcia. 

Tak przygotowane ciasto ucierane z owocami przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA