Ciasto na pączki to ciasto drożdżowe, które jest przygotowywane z mąki pszennej, jajek, mleka oraz masła. Choć proces robienia pączków jest dość czasochłonny, to właściwie czynności wykonywane już na samym początku decydują o ich jakości. Wiadomo, że właśnie w cieście tkwi sekret pysznych pączków.
3
Evan Lorne /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto drożdżowe na pączki. Tricki, dzięki którym Twoje ciasto będzie idealne, a pączki smaczne
Ciasto na pączki to zdecydowanie najważniejszy element w przygotowywaniu tej słodkiej, ostatkowej przekąski. Ciasto drożdżowe na pączki jest wyjątkowe i dla wielu stanowi duże wyzwanie jeśli chodzi o przygotowanie. To właśnie dobrze przygotowane ciasto wpływa nie tylko na smak pączków, ale także na ich wygląd, pulchność oraz świeżość i trwałość. Jeśli źle wyrobimy ciasto na pączki to niestety nawet najlepsze konfitury czy lukry nie poprawią smaku pączków i wyjdą one niedobre. Bardzo istotne jest aby wszystkie składniki, których użyjemy do wyrobienia ciasta zostały odpowiednio ogrzane do temperatury pokojowej – wyjmujemy je zatem z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, a jeśli jest to możliwe produkty mogą się ogrzewać nawet kilka godzin. Bardzo ułatwi to przygotowanie ciasta.
REKLAMA
Ciasto na pączki drożdżowe. Ile czasu należy je wyrabiać?
Ciasto na pączki drożdżowe powinno być dobrze wyrobione, dlatego też ważne aby wyrabiać je odpowiednio długo i dokładnie. Warto zaznaczyć, że ciasto drożdżowe na pączki będzie miało inną konsystencję niż to na placki czy bułki. Powinno być ono gładkie, elastyczne ale też dość luźne. Nie należy go dodatkowo podsypywać mąką.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Jak zrobić ciasto na pączki? Na te rzeczy warto zwrócić uwagę
Poniżej przedstawiamy jak zrobić ciasto na pączki krok po kroku. Dzięki tym poradom będą one smaczne i szybko znikną z talerza. Co jest zatem ważne w robieniu pączków?
Mąka – najlepiej używać mąki pszennej tortowej. Im niższy numer ma mąka tym lepiej, ponieważ oznacza to, że jest ona mocno oczyszczona i delikatna.
Drożdże – najlepsze pączki powstaną ze świeżych drożdży, z których zrobimy rozczyn używając do tego ciepłego mleka. Ważne jest aby ono nie wystygło zbytnio przy wzrastaniu drożdży – szklankę z rozczynem można włożyć do pojemnika z ciepłą (nie gorącą) wodą.
Wyrabianie ciasta – jak było wspomniane wyżej, należy je wyrabiać odpowiednio długo i dokładnie, aby było luźne i elastyczne. Nie podsypujemy ciasta mąką. Po wyrobieniu odkładamy je do wyrośnięcia a w momencie kiedy jego objętość się podwoi należy je zagnieść przez chwilę po raz kolejny.
Drożdże kruszymy i dodajemy do nich 2 łyżki cukru, 2 czubate łyżki mąki i 6 łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka – powinno mieć ono około 40 st. C. Całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, pozostałe ciepłe mleko (nadal nie więcej niż 40 st. C), roztopione i ostudzone masło, spirytus oraz żółtka. Ciasto należy dokładnie wymieszać za pomocą łyżki - na początku jest bardzo klejące. Potem można je wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być wyrabiane przez minimum 10 minut aż będzie gładkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, to można je delikatnie podsypać odrobiną mąki. Nie należy jednak podsypywać jej zbyt dużo, gdyż pączki wyjdą wtedy twarde.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by je odgazować i wyrabiamy je ręcznie jeszcze przez około 2 minuty. Następnie należy je przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na ok. 1 cm grubości. Za pomocą foremki wycinamy koła o średnicy ok. 7 cm. Wycięte pączki odstawiamy (przykryte dokładnie ściereczką) na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak długo rośnie ciasto na pączki?
Jak długo zatem rośnie ciasto na pączki? Aby ciasto odpowiednio wyrosło należy przykryć je ściereczką, ponieważ inaczej wyschnie. Przyspieszy to znacznie wyrastanie ciasta - zajmie to zaledwie 45 minut, a nie 1,5 godziny. Kiedy zauważysz, że ciasto podrosło to jest to pora na jego wyrabianie. Pamiętaj, aby temperatura składników była odpowiednia ponieważ gdy tak nie będzie ciasto może nie wyrosnąć. Dlatego tak ważne jest aby przygotować ciasto na pączki według przepisu i zachować wszelkie proporcje.