Taratuszki to przysmak wschodu. Co je odróżnia od klasycznych faworków? Jeden składnik dzięki, któremu są puszyste

Faworki to przysmak tłustego czwartku. Jednak oprócz naszego klasycznego przepisu istnieje też taki, który nieco się różni. Dodaje się do niego pewien składnik, dzięki któremu są miękkie i puszyste. To przysmak słowiańskiego wschodu, który trzeba spróbować.

Kuchnie Europy Środkowej i Środkowo-Wschodniej mają wiele wspólnego. Patrząc na niektóre receptury, trudno stwierdzić, z jakiego kraju pochodzą, bo ich przygotowanie jest czasami wręcz identyczne.

Takim przepisem są na przykład rosyjskie faworki, czyli taratuszki. Wyglądem przypominają tradycyjny kruchy przysmak, jednak ich struktura jest całkiem inna.

Co je odróżnia od chrustów, które znamy? Do ich przygotowania potrzeba odrobinę sody. To dzięki niej są miękkie i puszyste. Klasyczne polskie faworki nie mają w swojej recepturze tego składnika, zatem wychodzą bardzo kruche. Dodatkowo zamiast kwaśnej śmietany przepis uwzględnia kefir. Przysmak ten znany jest nie tylko w Rosji, lecz także w Ukrainie i Białorusi.

Przepis na taratuszki, czyli rosyjskie faworki na kefirze

Składniki:

  • 400 g kefiru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki sody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3 łyżki masła,
  • jajko,
  • 2l oleju.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wraz z sodą przesiej do większej miski. Następnie dodaj sól, cukier i jajko. Delikatnie wymieszaj.
  2. Masło umieść w niewielkim rondelku na małym ogniu i rozpuść je. Pilnuj, aby tłuszcz się nie przypalił. Delikatnie ostudź i dodaj do reszty składników.
  3. Na sam koniec stopniowo wlewaj kefir. Ciasto ugnieć na jednolitą masę bez grudek i odstaw pod przykrycie na około 30 minut.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na dwa kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na cieniutki placek, z którego wytnij paski o szerokości około 3 cm i długości około 15 cm.
  5. Gotowe paski natnij nożem wzdłuż w środku. Jedną krawędź ciasta przeciągnij przez dziurkę, aby powstała kokardka. Ciasto może delikatnie się kleić, jednak staraj się nie podsypywać go dużą ilością mąki.
  6. Olej wlej do garnka i wstaw na średni ogień. Gotowe faworki wrzucaj do nagrzanego tłuszczu i smaż na rumiany kolor z obu stron.
  7. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. Na koniec oprósz całość cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.