Przepis na szarlotkę - tradycyjna wersja na kruchym cieście. Kruszonka nada ciastu słodkiej chrupkości

Domowe ciasta to prawdziwy rarytas, jednak na piedestale króluje tylko jedna pozycja. Mowa tu o tradycyjnej szarlotce na kruchym cieście z dodatkiem chrupiącej kruszonki. Ciasto to hit każdej imprezy rodzinnej, ale i idealny poczęstunek dla gości. Kluczem do sukcesu są proporcje, wyrabianie ciasta i słodko-kwaśne owoce.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szarlotka to jeden z domowych specjałów, który nigdy się nie nudzi. Tradycyjny smak i aromat wielu z nas przypomina o beztroskim dzieciństwie i słodkich rarytasów od babci. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kluczowych czynników, które decydują o perfekcyjnym smaku. 

Przepis na szarlotkę - kruche ciasto z owocami i kruszonką

Przepis na idealną szarlotkę nie jest trudny, jednak wymaga skupienia i uwagi. Pracę możemy podzielić na trzy etapy - baza, czyli kruche ciasto, przygotowanie jabłek i zwieńczenie chrupiąca i słodką kruszonką. W niejednym babcinym zeszycie z pewnością znajdziemy wskazówki, które pomogą przygotować idealne ciasto dla domowników i gości. 

Na piedestale warto wyróżnić swojskie składniki - mowa tu o jajach, maśle i słodko-kwaśnych jabłkach. Kluczowa jest jednak nasza baza. Kruche ciasto wyrabiamy energicznie i krótko - masło powinno być zimne i pokrojone na mniejsze kawałki. Przygotowanie jabłek jest równie istotne. Można je wcześniej dusić z przyprawami, prażyć lub bezpośrednio zapiekać. Jeśli chcemy przygotować wypiek ekspresowo, warto sięgnąć także po gotową pulpę. Przepis na owocowy dodatek znajdziesz w naszym artykule: Jakie jabłka na szarlotkę? Te odmiany sprawdzą się najlepiej, a ciasto wyjdzie wyjątkowo smaczne.

Zobacz wideo Szarlotka z kawą, czyli pyszny (i nietypowy) przepis

Szarlotka - babciny przepis na kruche ciasto z kruszonką

Składniki na kruche ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g masła, zimnego,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • jajko,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki cukru. 
  • Mus jabłkowy: 
  • 1,5 kg jabłek np. Szara Reneta,
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego, 
  • łyżka masła (opcjonalnie). 

Kruszonka: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od kruchego ciasta - w misce łączymy mąkę, cukier, cukier waniliowy, zimne masło pokrojone na małe kawałki, jajko i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy i tworzymy kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania kruszonki i musu jabłkowego.
  2. Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatając je w dłoniach. Formujemy kulę, zawijamy w folię i przekładamy do lodówki. 
  3. Mus jabłkowy zaczynamy od obrania i starcia owoców na tarce o dużych oczkach. Jabłka przekładamy do rondelka, doprawiamy cynamonem i brązowym cukrem. Dusimy, aż powstanie ładny i kremowy mus. Opcjonalnie możemy dodać masło, dzięki czemu efekt będzie przypominał ciasto babci!
  4. Wyciągamy kruche ciasto i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy solidną porcję aromatycznych jabłek, a wierzch posypujemy kruszonką. Tak przygotowany pacek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę. 
Więcej o: