Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Lekki, puszysty, idealnie wyrośnięty i sprężysty - to cechy, które charakteryzują idealny biszkopt. Aby osiągnąć sukces w owym wypieku, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Poza krótkim składem kluczowe są składniki w odpowiedniej temperaturze, kolejność ich dodawania czy czas i temperatura w piekarniku.
Biszkopt - przepis na idealnie puszyste i jędrne ciasto
Sprawdzony przepis na biszkopt to podstawa wielu domowych deserów. Chociaż receptura dla wielu kojarzy się z cukierniczą porażką, zakalcem i niewyrośniętą masą z reguły jest bardzo prosta. Kluczem w przygotowaniu są następujące zasady. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o temperaturze jajek - powinny zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki. Późniejsze ubijanie jest równie istotne, dlatego należy starannie i bez pośpiechu oddzielić żółtka od białek.
Kolejnym krokiem, który zbliży nas do perfekcyjnego ciasta, przypominającego puszystą i sprężystą gąbkę jest powolne miksowanie i stopniowe dodawanie pozostałych składników. Jeśli chodzi o pieczenie nie powinno przekroczyć 35 minut w 180 stopniach - wówczas unikniemy przypalenia. Później wystarczy odczekać kilka minut, zastosować metodę "rzucania biszkoptem" i ostrożnie wyciągnąć ciasto z formy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na blaty lub dekorujemy według preferencji.
Zobacz wideo Proste i szybkie ciasto z kaszą manną [PRZEPIS]
Przepis na sprężysty i puszysty biszkopt z czterech składników
Składniki:
- 140 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 7 dużych jajek,
- 150 g drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od połączenia w dużej misce mąki ze skrobią ziemniaczaną. Warto dodatkowo przesiać sypkie produkty - pozwoli do dodatkowo napowietrzyć mąkę.
- Żółtka starannie oddzielamy od białek.
- Białka umieszczamy w czystym i suchym naczyniu - najlepeij szklanym lub metalowym. Ubijamy bezę, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy żółtka i ponownie ubijamy - tym razem wystarczą minimalne obroty robota kuchennego.
- Do piany jajecznej dodajemy mieszankę mąk i mieszamy tylko do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
- Biszkopt pieczemy 30 minut w 180 stopniach w funkcji góra-dół. Piekarnik powinien być dobrze rozgrzany przed włożeniem tortownicy.
- Ciasto pozostawiamy na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami, po ty czasie rzucamy tortownice na podłogę z wysokości 30 cm. Ważne by ciasto upadło równo w dół.
- Biszkopt studzimy i delikatnie oddzielamy brzegi od obręczy. Dzielimy na blaty lub dekorujemy kremem, lub owocami.