Przepis na schab pieczony. Eleganckie danie na co dzień i od święta - smak idealnie podkreśli śliwka

Jeśli szukasz przepisu na elegancki obiad lub receptury, która zachwyci gości, schab pieczony sprawdzi się idealnie. Delikatne mięso z dodatkiem suszonych śliwek to prawdziwa uczta dla zmysłów. Tradycja podana z ciekawymi dodatkami zachwyci nawet najbardziej wymagających.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu bogate jest w wiele ciekawych i oryginalnych przepisów. Wśród tradycyjnych smaków warto wyróżnić schab pieczony z dodatkiem suszonych śliwek - to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów, ale i pomysł na elegancki obiad. Jeśli chcesz, by mięso było soczyste i kruche, sprawdź nasze sprawdzone triki. 

Przepis na schab - wytrawna uczta w tradycyjnej wersji 

Schab to smaczny kąsek, który często gości na świątecznych stołach lub eleganckich kolacjach. Warto jednak pamiętać, że mięso jest nieco wymagające i wymaga odpowiedniego przygotowania. Aby uniknąć kulinarnej wpadki i nie zaserwować gościom suchej i nudnej pieczeni, wystarczy zastosować jeden ze sprawdzonych trików. 

Mowa tu o odpowiednim pieczeniu, podaniu schabu z dodatkiem sosu lub nadzianie mięsa np. suszonymi śliwkami. Metoda na soczystą pieczeń jest bardzo prosta - wystarczy odpowiednio naciąć schab i faszerować go jesiennymi owocami. Warto jednak podkreślić, że danie wyjdzie znacznie bardziej aromatyczne, jeśli zamarynujemy mięso dzień wcześniej i pozwolimy, by wszystkie smaki ładnie się przeniknęły. 

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Pieczony schab z suszonymi śliwkami - przepis

Składniki: 

  • 1 kg schabu,
  • 170 g suszonych śliwek np. kalifornijskich,
  • płaska łyżeczka majeranku,
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • płaska łyżeczka czosnku suszonego,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Ładną porcję schabu marynujemy w mieszance oleju, majeranku, papryki, czosnku i soli i pieprzu. Mięso powinno być dobrze obtoczone w przyprawach z każdej strony. Następnie zamykamy schab w pojemniku i odkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. 
  2. Gdy mięso przejdzie przyprawami, za pomocą ostrego noża robimy nacięcie w środku schabu. Tak powstała kieszonka nie powinna jednak dziurawić mięsa na wylot - wówczas łatwiej będzie je faszerować.
  3. Kieszonkę hojnie wypełniamy suszonymi śliwkami. 
  4. Tak przygotowany schab obsmażamy na patelni z każdej strony. Następnie mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 190 st. C przez około 60 minut. 
  5. Po tym czasie mięso wyciągamy z rękawa, studzimy i podajemy w pokrojonych plastrach. Schab ze śliwką świetnie smakuje z puree, kopytkami lub jako zimna przystawka. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA