Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe menu bogate jest w wiele ciekawych i oryginalnych przepisów. Wśród tradycyjnych smaków warto wyróżnić schab pieczony z dodatkiem suszonych śliwek - to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów, ale i pomysł na elegancki obiad. Jeśli chcesz, by mięso było soczyste i kruche, sprawdź nasze sprawdzone triki.
Przepis na schab - wytrawna uczta w tradycyjnej wersji
Schab to smaczny kąsek, który często gości na świątecznych stołach lub eleganckich kolacjach. Warto jednak pamiętać, że mięso jest nieco wymagające i wymaga odpowiedniego przygotowania. Aby uniknąć kulinarnej wpadki i nie zaserwować gościom suchej i nudnej pieczeni, wystarczy zastosować jeden ze sprawdzonych trików.
Mowa tu o odpowiednim pieczeniu, podaniu schabu z dodatkiem sosu lub nadzianie mięsa np. suszonymi śliwkami. Metoda na soczystą pieczeń jest bardzo prosta - wystarczy odpowiednio naciąć schab i faszerować go jesiennymi owocami. Warto jednak podkreślić, że danie wyjdzie znacznie bardziej aromatyczne, jeśli zamarynujemy mięso dzień wcześniej i pozwolimy, by wszystkie smaki ładnie się przeniknęły.
Zobacz wideo
Kotlet wołowy a la schabowy
Pieczony schab z suszonymi śliwkami - przepis
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 170 g suszonych śliwek np. kalifornijskich,
- płaska łyżeczka majeranku,
- płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- płaska łyżeczka czosnku suszonego,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Ładną porcję schabu marynujemy w mieszance oleju, majeranku, papryki, czosnku i soli i pieprzu. Mięso powinno być dobrze obtoczone w przyprawach z każdej strony. Następnie zamykamy schab w pojemniku i odkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
- Gdy mięso przejdzie przyprawami, za pomocą ostrego noża robimy nacięcie w środku schabu. Tak powstała kieszonka nie powinna jednak dziurawić mięsa na wylot - wówczas łatwiej będzie je faszerować.
- Kieszonkę hojnie wypełniamy suszonymi śliwkami.
- Tak przygotowany schab obsmażamy na patelni z każdej strony. Następnie mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 190 st. C przez około 60 minut.
- Po tym czasie mięso wyciągamy z rękawa, studzimy i podajemy w pokrojonych plastrach. Schab ze śliwką świetnie smakuje z puree, kopytkami lub jako zimna przystawka.