Rośliny strączkowe mają zarówno swoich miłośników, jak i przeciwników. Potrafią powodować wzdęcia, przez co niektórzy skutecznie unikają ich spożywania, a to ogromny błąd. Fasola, soja, ciecierzyca czy soczewica to świetne źródła białka, składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika, przy jednoczesnej niskiej kaloryczności. Aby strączki nie powodowały problemów gastrycznych, należy je odpowiednio przygotowywać i łączyć z ziołami, które zneutralizują właściwości "wzdymające" tych roślin. Szkoda rezygnować z tak bogatych w zdrowe składniki produktów. Jednym z łatwych sposobów na przemycenie odrobiny roślin strączkowych do codziennej diety jest gotowanie zup z ich użyciem. Lubiana przez wiele osób fasola będzie idealnym składnikiem na zdrową i pyszną zupę! Ewa Wachowicz zdradziła jak urozmaicić przepis na zupę fasolową, by ta była jeszcze smaczniejsza.
Przepis Ewy Wachowicz na zupę fasolową nie jest w żadnym wypadku skomplikowany. Oto lista składników, których będziesz potrzebować:
Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Fasolę należy namoczyć co najmniej 8 godzin wcześniej, choć warto by moczyła się ponad 12 godzin. Po upływie tego czasu, należy ją odcedzić na sicie i przepłukać zimną wodą.
Żeberka kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka i dolewamy 2 l wody. Do naczynia dodajemy namoczoną i przepłukaną fasolę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy przez około godzinę (lub 30 minut, jeśli używamy szybkowaru) pod przykryciem.
Warzywa, poza cebulą, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy roztartym majerankiem i gotujemy kolejne 30 minut.
Siekamy cebulę, a boczek kroimy w cienkie paski i wspólnie smażymy. To właśnie boczek jest sekretnym składnikiem. Pogłębia smak potrawy i dodaje niezwykłego aromatu, który doskonale komponuje się z resztą składników. To właśnie czyni ten przepis na zupę fasolową naprawdę wyjątkowym. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy łyżkę mąki, by zrobić zasmażkę. Następnie na patelnie wlewamy odrobinę gorącej zupy, mieszamy i całość przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą do smaku.
Najlepiej podawać z pieczonym pieczywem oraz dekorować natką pietruszki.