Przepis na aromatyczną zupę fasolową. Poznaj sekretny składnik Ewy Wachowicz

Rośliny strączkowe to doskonałe źródło białka oraz błonnika. Jednym z najpopularniejszych strączków jest bezapelacyjnie fasola jaś. Jak przygotować zupę fasolową? Ewa Wachowicz wie, który składnik warto dodać, by zupa smakowała jeszcze lepiej. Przyjrzyjmy się jej przepisowi.

Rośliny strączkowe mają zarówno swoich miłośników, jak i przeciwników. Potrafią powodować wzdęcia, przez co niektórzy skutecznie unikają ich spożywania, a to ogromny błąd. Fasola, soja, ciecierzyca czy soczewica to świetne źródła białka, składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika, przy jednoczesnej niskiej kaloryczności. Aby strączki nie powodowały problemów gastrycznych, należy je odpowiednio przygotowywać i łączyć z ziołami, które zneutralizują właściwości "wzdymające" tych roślin. Szkoda rezygnować z tak bogatych w zdrowe składniki produktów. Jednym z łatwych sposobów na przemycenie odrobiny roślin strączkowych do codziennej diety jest gotowanie zup z ich użyciem. Lubiana przez wiele osób fasola będzie idealnym składnikiem na zdrową i pyszną zupę! Ewa Wachowicz zdradziła jak urozmaicić przepis na zupę fasolową, by ta była jeszcze smaczniejsza.

Składniki

Przepis Ewy Wachowicz na zupę fasolową nie jest w żadnym wypadku skomplikowany. Oto lista składników, których będziesz potrzebować:

  • 250 g - fasoli Piękny Jaś
  • ½ kg żeberek wieprzowych
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]

Zupa fasolowa - prosty przepis na zdrowy posiłek

Fasolę należy namoczyć co najmniej 8 godzin wcześniej, choć warto by moczyła się ponad 12 godzin. Po upływie tego czasu, należy ją odcedzić na sicie i przepłukać zimną wodą.

Żeberka kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka i dolewamy 2 l wody. Do naczynia dodajemy namoczoną i przepłukaną fasolę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy przez około godzinę (lub 30 minut, jeśli używamy szybkowaru) pod przykryciem. 

Warzywa, poza cebulą, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy roztartym majerankiem i gotujemy kolejne 30 minut.

Siekamy cebulę, a boczek kroimy w cienkie paski i wspólnie smażymy. To właśnie boczek jest sekretnym składnikiem. Pogłębia smak potrawy i dodaje niezwykłego aromatu, który doskonale komponuje się z resztą składników. To właśnie czyni ten przepis na zupę fasolową naprawdę wyjątkowym. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy łyżkę mąki, by zrobić zasmażkę. Następnie na patelnie wlewamy odrobinę gorącej zupy, mieszamy i całość przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą do smaku.

Najlepiej podawać z pieczonym pieczywem oraz dekorować natką pietruszki. 

Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.