Chleb to podstawa w każdej kuchni. Jemy go na śniadanie, kolację oraz jako przekąskę między posiłkami. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe - liczy się przede wszystkim połączenie składników w odpowiednich proporcjach. Podajemy przepis, z którym będziecie mogli upiec chleb zdecydowanie lepszy niż ten z piekarni.
Przepis na ekspresowy chleb. Upieczesz go z kilku prostych składników
Do wykonania chleba będą potrzebne mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, maślanka, mleko, sól i olej rzepakowy.
Składniki:
- półtorej szklanki mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- dwie szklanki maślanki,
- ćwierć szklanki mleka,
- jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego,
- płaska łyżka soli,
- ziarna sezamu do posypania.
Taratuszki to przysmak wschodu. Co je odróżnia od faworków? Jeden składnik
Domowy chleb upieczesz w zaledwie czterdzieści minut
Do posypania chleba można użyć różnych ziaren, nie tylko sezamu. Świetnie sprawdzi się mak, len i słonecznik. Po upieczeniu chleb powinien całkowicie wystygnąć.
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 200 st. C.
- Do miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Wymieszaj suche składniki i wlej do nich maślankę oraz olej. Połącz wszystko w gładkie, jednolite ciasto.
- Przełóż masę do formy. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i posyp ziarnami sezamu.
- Przed umieszczeniem chleba w piekarniku można zrobić na nim nacięcia.
- Piecz chleb przez około czterdzieści minut. Po upieczeniu poczekaj aż całkowicie ostygnie - dopiero wtedy można go kroić.
Smacznego!
Dlaczego tłusty czwartek jest w czwartek? Kto go wymyślił? Wyjaśniamy
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl