Błyskawiczny przepis na domowy chleb. Wyjdzie chrupiący i doskonale miękki. Upieczesz go w 40 minut

Jak zrobić pieczywo w domu? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ekspresowy chleb. Wyjdzie chrupiący i doskonale miękki. Upieczesz go w zaledwie czterdzieści minut. Składniki, z jakich powstanie to mąka, maślanka i olej.

Chleb to podstawa w każdej kuchni. Jemy go na śniadanie, kolację oraz jako przekąskę między posiłkami. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe - liczy się przede wszystkim połączenie składników w odpowiednich proporcjach. Podajemy przepis, z którym będziecie mogli upiec chleb zdecydowanie lepszy niż ten z piekarni.  

Zobacz wideo

Przepis na ekspresowy chleb. Upieczesz go z kilku prostych składników

Do wykonania chleba będą potrzebne mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, maślanka, mleko, sól i olej rzepakowy.

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • dwie szklanki maślanki,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego,
  • płaska łyżka soli,
  • ziarna sezamu do posypania.

Domowy chleb upieczesz w zaledwie czterdzieści minut

Do posypania chleba można użyć różnych ziaren, nie tylko sezamu. Świetnie sprawdzi się mak, len i słonecznik. Po upieczeniu chleb powinien całkowicie wystygnąć. 

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 200 st. C. 
  2. Do miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Wymieszaj suche składniki i wlej do nich maślankę oraz olej. Połącz wszystko w gładkie, jednolite ciasto.
  3. Przełóż masę do formy. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i posyp ziarnami sezamu.
  4. Przed umieszczeniem chleba w piekarniku można zrobić na nim nacięcia.
  5. Piecz chleb przez około czterdzieści minut. Po upieczeniu poczekaj aż całkowicie ostygnie - dopiero wtedy można go kroić.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.