-
Haps
-
Jak przygotować
- Złociste pączki bez smażenia. Ten przysmak na tłusty czwartek zrobisz bez grama oleju
Złociste pączki bez smażenia. Ten przysmak na tłusty czwartek zrobisz bez grama oleju
Tradycyjne pączki smażone są na głębokim oleju, który nadaje im złocistego koloru. Jednak i bez niego można uzyskać taki efekt. Ta metoda bez smażenia sprawdzi się u każdego, kto nie lubi wielogodzinnego stania przy ich i zapachu tłuszczu, który unosi się w kuchni.
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, ponieważ już 16 lutego wszyscy miłośnicy pączków, faworków i oponek będą mogli znaleźć je w dużych ilościach w każdej cukierni. Jeśli jednak w tym roku chcesz przygotować pączki samodzielnie, podpowiadamy jak je wykonać bez kilkugodzinnego stania przy ich smażeniu. Dodatkowo ta metoda sprawi, że w domu zamiast unoszącego się zapachu tłuszczu, będzie wyczuwalny słodki aromat wypieków. Wszystko za sprawą piekarnika. To właśnie w nim przygotowane pączki nie będą potrzebować ani grama oleju.
Przepis na pączki z piekarnika
Składniki
- 550 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 120 g masła,
- 60 g świeżych drożdży lub 17 g suchych drożdży,
- 300 ml mleka,
- 6 jajek,
- dżem, konfitura lub krem do nadzienia,
- cukier puder do posypania.
Zobacz wideo
Pieczone oponki
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie rozczynu. Mleko umieść w rondelku, dosyp cukier i podgrzej na małym ogniu. Do ciepłego, lecz nie gorącego mleka dodaj pokruszone świeże drożdże.
- Przygotowany rozczyn odstaw na bok na około 20 minut.
- W tym czasie w drugim rondelku roztop masło na małym ogniu, odstaw do wystudzenia.
- Żółtka z 5 jajek oddziel od białek. Te pierwsze umieść w większej misce i wbij do nich jedno całe jajko. Białek nie wyrzucaj, będą potrzebne w kolejnych krokach.
- Do jajek przesiej mąkę, powoli zacznij miksować składniki. Następnie wlej roztopione masło i wcześniej przygotowany rozczyn. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę lub wyrób ręcznie.
- Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość.
- Pod koniec czasu wyrastania nagrzej piekarnik do 180°C.
- Gdy ciasto wyrośnie wyłóż je na delikatnie oprószoną mąką stolnicę i podziel na dwie części.
- Oba kawałki rozwałkuj na placki o grubości około 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki wytnij koła.
- Na środek każdego placuszka umieść ulubione nadzienie. Brzegi ciasta złącz w środku i dokładnie sklej. Następnie uformuj kulkę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej gotowe kulki z ciasta. Przygotowane pączki przykryj ściereczką i pozostaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wysmaruj całość roztrzepanymi białkami i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
- Wystudzone pączki posyp cukrem pudrem.