Tradycyjne pączki smażone są na głębokim oleju, który nadaje im złocistego koloru. Jednak i bez niego można uzyskać taki efekt. Ta metoda bez smażenia sprawdzi się u każdego, kto nie lubi wielogodzinnego stania przy ich i zapachu tłuszczu, który unosi się w kuchni.
Victoria Tucholka /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, ponieważ już 16 lutego wszyscy miłośnicy pączków, faworków i oponek będą mogli znaleźć je w dużych ilościach w każdej cukierni. Jeśli jednak w tym roku chcesz przygotować pączki samodzielnie, podpowiadamy jak je wykonać bez kilkugodzinnego stania przy ich smażeniu. Dodatkowo ta metoda sprawi, że w domu zamiast unoszącego się zapachu tłuszczu, będzie wyczuwalny słodki aromat wypieków. Wszystko za sprawą piekarnika. To właśnie w nim przygotowane pączki nie będą potrzebować ani grama oleju.
REKLAMA
Przepis na pączki z piekarnika
Składniki
550 g mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
120 g masła,
60 g świeżych drożdży lub 17 g suchych drożdży,
300 ml mleka,
6 jajek,
dżem, konfitura lub krem do nadzienia,
cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Pieczone oponki
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przygotowanie rozczynu. Mleko umieść w rondelku, dosyp cukier i podgrzej na małym ogniu. Do ciepłego, lecz nie gorącego mleka dodaj pokruszone świeże drożdże.
Przygotowany rozczyn odstaw na bok na około 20 minut.
W tym czasie w drugim rondelku roztop masło na małym ogniu, odstaw do wystudzenia.
Żółtka z 5 jajek oddziel od białek. Te pierwsze umieść w większej misce i wbij do nich jedno całe jajko. Białek nie wyrzucaj, będą potrzebne w kolejnych krokach.
Do jajek przesiej mąkę, powoli zacznij miksować składniki. Następnie wlej roztopione masło i wcześniej przygotowany rozczyn. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę lub wyrób ręcznie.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość.
Pod koniec czasu wyrastania nagrzej piekarnik do 180°C.
Gdy ciasto wyrośnie wyłóż je na delikatnie oprószoną mąką stolnicę i podziel na dwie części.
Oba kawałki rozwałkuj na placki o grubości około 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki wytnij koła.
Na środek każdego placuszka umieść ulubione nadzienie. Brzegi ciasta złącz w środku i dokładnie sklej. Następnie uformuj kulkę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej gotowe kulki z ciasta. Przygotowane pączki przykryj ściereczką i pozostaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wysmaruj całość roztrzepanymi białkami i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.