Koniec z ciemnieniem placków ziemniaczanych. Ta metoda sprawi, że nie stracą koloru

Robisz placki ziemniaczane, ale nie chcesz, żeby ściemniały? Podpowiadamy, co można zrobić, aby temu zapobiec. Istnieje bardzo proste rozwiązanie, które w tym pomoże. Chodzi o dodanie do nich pewnego składnika.

Placki ziemniaczane to z pozoru bardzo proste danie. Można je przygotować zaledwie z trzech składników: mąki, cebuli i ziemniaków. Chcesz przygotować placki ziemniaczane, ale nie wiesz, co zrobić, żeby nie ściemniały? Wystarczy skorzystać z prostej metody, a tak się nie stanie. 

Zobacz wideo

Sposób polega na obtoczeniu placków w mące ziemniaczanej

Jeśli chce się przygotować ciasto na placki wcześniej i poczekać ze smażeniem, należy liczyć się ze zmianą ich barwy. Aby placki ziemniaczane zachowały piękny kolor wystarczy posypać je mąką ziemniaczaną. Dzięki temu nie staną się szare i mało apetyczne. Warto zaznaczyć, że ciemnienie ziemniaków to naturalny proces, który zachodzi w ich kontakcie z powietrzem. Mąka z kolei tworzy swego rodzaju barierę, dzięki której ziemniaki nie będą zmieniały koloru. Inną skuteczną metodą będzie starcie ziemniaków bezpośrednio przed ich usmażeniem. 

W uniknięciu ciemnienia ziemniaków pomoże też sok z cytryny i ocet

Kolejnym sprytnym rozwiązaniem na szarzenie ziemniaków będzie dodanie do masy soku z cytryny lub octu. Te składniki mogą zmienić smak placków, dlatego należy dodawać je z wielką ostrożnością w niewielkich ilościach, a następnie warto dobrze doprawić placki, aby ich smak nie zdominował potrawy. Dlaczego ta metoda działa? Sok cytrynowy i ocet mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu hamują działanie enzymu, który odpowiedzialny jest za szarzenie ziemniaków. Podobnie zadziała kwaśna śmietana. Wystarczy dodać jej odrobinę do masy, a spowolni to proces ciemnienia ziemniaków.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.