Placki ziemniaczane to z pozoru bardzo proste danie. Można je przygotować zaledwie z trzech składników: mąki, cebuli i ziemniaków. Chcesz przygotować placki ziemniaczane, ale nie wiesz, co zrobić, żeby nie ściemniały? Wystarczy skorzystać z prostej metody, a tak się nie stanie.
Jeśli chce się przygotować ciasto na placki wcześniej i poczekać ze smażeniem, należy liczyć się ze zmianą ich barwy. Aby placki ziemniaczane zachowały piękny kolor wystarczy posypać je mąką ziemniaczaną. Dzięki temu nie staną się szare i mało apetyczne. Warto zaznaczyć, że ciemnienie ziemniaków to naturalny proces, który zachodzi w ich kontakcie z powietrzem. Mąka z kolei tworzy swego rodzaju barierę, dzięki której ziemniaki nie będą zmieniały koloru. Inną skuteczną metodą będzie starcie ziemniaków bezpośrednio przed ich usmażeniem.
Kolejnym sprytnym rozwiązaniem na szarzenie ziemniaków będzie dodanie do masy soku z cytryny lub octu. Te składniki mogą zmienić smak placków, dlatego należy dodawać je z wielką ostrożnością w niewielkich ilościach, a następnie warto dobrze doprawić placki, aby ich smak nie zdominował potrawy. Dlaczego ta metoda działa? Sok cytrynowy i ocet mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu hamują działanie enzymu, który odpowiedzialny jest za szarzenie ziemniaków. Podobnie zadziała kwaśna śmietana. Wystarczy dodać jej odrobinę do masy, a spowolni to proces ciemnienia ziemniaków.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl